Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Optimerad Parkinsonbehandling ökar patienternas livskvalitet

💊 Optimerad Parkinsonbehandling ökar patienternas livskvalitet

Genom att anpassa medicineringen till varje individ går det att förbättra effekten av behandlingen av Parkinsons sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som har Parkinsons sjukdom får ofta medicinering i form av läkemedel som innehåller levodopa. Det lindrar patienternas besvär, men för cirka hälften av patienterna uppstår problem efter fem år. Medicinen verkar då inte lika länge och att öka dosen ger biverkningar som plötsliga rörelsesvängningar.

”Parkinson betyder att man har för lite rörlighet, och eftersom behandlingen med dopamin ökar rörligheten kan den även leda till för mycket rörlighet. Utmaningen är att finjustera och få tillräcklig effekt utan biverkningar, det kallas det terapeutiska fönstret”, säger Dag Nyholm, professor i neurologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Det finns en behandling, Duodopa, där det går att ge levodopa i lagom doser i korta intervall och den behandlingen har nu Dag Nyholm och hans forskargrupp lyckats vidareutveckla. Gruppen har tagit fram en variant med tre i stället för två aktiva substanser som tidigare.

”En så kallad mikrotablett och två olika pumpvarianter pumpar in lösningen i patienten. De flesta patienterna mår lika bra med de optimerade behandlingarna som de har gjort flera år tidigare”, säger Dag Nyholm.

Fördelen med det här är att det går att sänka dosen av levodopa men ändå få samma effekt. Det gör det även enklare att ge varje patient exakt den dos hen behöver.

”Vi behöver anpassa exakt vad varje enskild individ behöver så det är verkligen precisionsmedicin. Vår forskning visar att behovet av levodopa varierar hos patienter mellan 200 mg och 4400 mg per dag. Det är alltså en tjugotvåfaldig skillnad i vad olika patienter behöver. Parkinson är en otroligt komplex sjukdom, men det är även det som är drivkraften, att vi vill göra skillnad för patienterna”, säger Dag Nyholm.

Med den nya behandlingen hoppas forskarna att patienter med Parkinson ska få en bättre livskvalitet.

”Vår senaste behandling ger en trygghet och förutsägbarhet för patienten, de blir friare och kan lita mer på sin kropp. Att forskningens framsteg har möjliggjort för patienterna att få ytterligare år av aktivt liv med arbete och fritidsaktiviteter känns väldigt bra. Men behandlingen stoppar bara symptomen och inte sjukdomen. Det är nästa utmaning”, säger Dag Nyholm.

Foto: Uppsala universitet/Heléne Holst

🔬 Snabbare och säkrare Parkinsons-diagnoser
En ny metod ger mycket säkrare Parkinsons-diagnoser och kan leda till nya typer av läkemedel mot sjukdomen i framtiden.
🧠 Minimalt implantat kan vrida tillbaka klockan för Parkinsonspatienter
Ett nytt litet implantat kan lindra symtomen för de med Parkinson och kräver ett mycket mindre ingrepp än dagens implantat.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.