Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💊 Optimerad Parkinsonbehandling ökar patienternas livskvalitet

💊 Optimerad Parkinsonbehandling ökar patienternas livskvalitet

Genom att anpassa medicineringen till varje individ gÄr det att förbÀttra effekten av behandlingen av Parkinsons sjukdom.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

De som har Parkinsons sjukdom fÄr ofta medicinering i form av lÀkemedel som innehÄller levodopa. Det lindrar patienternas besvÀr, men för cirka hÀlften av patienterna uppstÄr problem efter fem Är. Medicinen verkar dÄ inte lika lÀnge och att öka dosen ger biverkningar som plötsliga rörelsesvÀngningar.

”Parkinson betyder att man har för lite rörlighet, och eftersom behandlingen med dopamin ökar rörligheten kan den Ă€ven leda till för mycket rörlighet. Utmaningen Ă€r att finjustera och fĂ„ tillrĂ€cklig effekt utan biverkningar, det kallas det terapeutiska fönstret”, sĂ€ger Dag Nyholm, professor i neurologi vid Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Det finns en behandling, Duodopa, dÀr det gÄr att ge levodopa i lagom doser i korta intervall och den behandlingen har nu Dag Nyholm och hans forskargrupp lyckats vidareutveckla. Gruppen har tagit fram en variant med tre i stÀllet för tvÄ aktiva substanser som tidigare.

”En sĂ„ kallad mikrotablett och tvĂ„ olika pumpvarianter pumpar in lösningen i patienten. De flesta patienterna mĂ„r lika bra med de optimerade behandlingarna som de har gjort flera Ă„r tidigare”, sĂ€ger Dag Nyholm.

Fördelen med det hÀr Àr att det gÄr att sÀnka dosen av levodopa men ÀndÄ fÄ samma effekt. Det gör det Àven enklare att ge varje patient exakt den dos hen behöver.

”Vi behöver anpassa exakt vad varje enskild individ behöver sĂ„ det Ă€r verkligen precisionsmedicin. VĂ„r forskning visar att behovet av levodopa varierar hos patienter mellan 200 mg och 4400 mg per dag. Det Ă€r alltsĂ„ en tjugotvĂ„faldig skillnad i vad olika patienter behöver. Parkinson Ă€r en otroligt komplex sjukdom, men det Ă€r Ă€ven det som Ă€r drivkraften, att vi vill göra skillnad för patienterna”, sĂ€ger Dag Nyholm.

Med den nya behandlingen hoppas forskarna att patienter med Parkinson ska fÄ en bÀttre livskvalitet.

”VĂ„r senaste behandling ger en trygghet och förutsĂ€gbarhet för patienten, de blir friare och kan lita mer pĂ„ sin kropp. Att forskningens framsteg har möjliggjort för patienterna att fĂ„ ytterligare Ă„r av aktivt liv med arbete och fritidsaktiviteter kĂ€nns vĂ€ldigt bra. Men behandlingen stoppar bara symptomen och inte sjukdomen. Det Ă€r nĂ€sta utmaning”, sĂ€ger Dag Nyholm.

Foto: Uppsala universitet/Heléne Holst

🔬 Snabbare och sĂ€krare Parkinsons-diagnoser
En ny metod ger mycket sÀkrare Parkinsons-diagnoser och kan leda till nya typer av lÀkemedel mot sjukdomen i framtiden.
🧠 Minimalt implantat kan vrida tillbaka klockan för Parkinsonspatienter
Ett nytt litet implantat kan lindra symtomen för de med Parkinson och krÀver ett mycket mindre ingrepp Àn dagens implantat.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.