Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🐭 Nytt lĂ€kemedel ”föryngrar®” hjĂ€rnan pĂ„ möss

🐭 Nytt lĂ€kemedel ”föryngrar®” hjĂ€rnan pĂ„ möss

En behandling ger gamla möss lika bra minne och kognitiva förmÄgor som nÀr de var unga.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Drömmen om en föryngringskur har tagit ett steg nÀrmare att bli verklighet. Ett forskarlag frÄn UC San Francisco har nÀmligen testat ett lÀkemedel som bÄde förbÀttrar minnet och de kognitiva förmÄgorna hos möss.

I ett försök fick möss i olika Äldrar hitta en dold plattform i en labyrint. Föga förvÄnande var yngre möss bÀttre pÄ att komma ihÄg var plattformen fanns. Men nÀr en del av de Àldre mössen fick dagliga doser av lÀkemedlet ISRIB blev de lika bra som de yngre mössen att hitta tillbaka till plattformen.

SÄ hÀr ser ISRIB ut i ett elektronmikroskop.

Forskarna ville sedan se om behandlingen fungerade över lÀngre tid. SÄ flera veckor efter det första försöket testade de samma möss igen. Den hÀr gÄngen fick mössen leta sig igenom en labyrint dÀr utgÄngen flyttades varje gÄng.

Återigen var mössen som fĂ„tt behandlingen lika bra som yngre möss pĂ„ att hitta rĂ€tt och de behandlade mössen var mycket bĂ€ttre Ă€n de obehandlade mössen i samma Ă„lder.

Det hÀr testet visar bÄde att behandlingen fungerar över lÄng tid och att den dessutom förbÀttrar de kognitiva förmÄgorna och inte bara minnet. De obehandlade gamla mössen hade svÄrt att tÀnka i nya banor, vilket mÄnga Àldre mÀnniskor ocksÄ kan ha, men de behandlade mössen var lika nyfikna och nytÀnkande som unga möss.

Yngre över en natt

NÀr forskarna undersökte mössens hjÀrnor upptÀckte de att Älderstecken i hippocampus försvann i stort sett över en natt. Den elektriska aktiviteten i hjÀrnan hos behandlade möss blev mer mottaglig för stimulans och cellerna bildade fler och starkare förbindelser med andra hjÀrnceller.

En ovÀntad upptÀckt var att immunförsvarets T-celler ocksÄ förÀndras och fungerar mer som hos unga möss.

– Det hĂ€r Ă€r vĂ€ldigt spĂ€nnande eftersom vi vet att Ă„ldrande har en stor och varaktig effekt pĂ„ T-celler och att dessa förĂ€ndringar kan pĂ„verka hjĂ€rnfunktionen i hippocampus. Än sĂ„ lĂ€nge Ă€r det bara en intressant observation, men det ger oss en samling vĂ€ldigt intressanta biologiska pussel att lösa, sĂ€ger Susanna Rosi, professor vid UC San Francisco och en av forskarna bakom studien.

Som vanligt ska man vara försiktig med att dra alltför stora vÀxlar pÄ försök med möss. Men det visar i alla fall att hjÀrnan pÄ dÀggdjur kan föryngras. Forskarna kommer att fortsÀtta undersöka ISRIB och förhoppningsvis kan det leda till att vi i framtiden kan hÄlla oss mentalt unga sÄ lÀnge vi lever.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.