Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ Ny modell ger gravida ett mer exakt födelsedatum

đŸ‘¶ Ny modell ger gravida ett mer exakt födelsedatum

En mer exakt prognos för nÀr ett barn ska födas ger tryggare mödrar och kan hjÀlpa förlossningsvÄrden planera personalbehovet bÀttre.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att veta exakt nÀr ett barn ska födas Àr viktigt bÄde för den blivande modern och förlossningskliniken. Men de modeller som anvÀnds för att förutspÄ nÀr en födsel ska ske Àr inte alltid sÄ exakta. Speciellt för förstagÄngsföderskor slÄr det ofta fel dÄ de mÄnga gÄnger gÄr över tiden.

Det var nÄgot som Mikael Elinder, docent i nationalekonom vid Uppsala universitet, började fundera pÄ nÀr han skulle bli pappa.

Ӏr man lite intresserad av statistik av som jag Ă€r sĂ„ undrar man vad datumet Ă€r baserat pĂ„. Är det ett medelvĂ€rde? Är det lika stor sannolikhet att det föds tidigare som senare? Jag blev vĂ€ldigt frustrerad och tĂ€nkte att man borde kunna fĂ„ reda pĂ„ det som förĂ€lder”, sĂ€ger Mikael Elinder.

Tillsammans med en annan forskare i nationalekonomi, Oscar Erixson, samlade Mikael Elinder in data frÄn 1,7 miljoner svenska graviditeter. De tittade pÄ hur faktorer som mammans Älder, lÀngd och om det var första eller andra barnet pÄverkade graviditetslÀngden.

”Vad man kunde se var att i nio fall av tio fanns det ett annat förlossningsdatum som var mer sannolikt Ă€n den dag som gavs vid ultraljudet”, sĂ€ger Mikael Elinder.

Forskarna bestÀmde sig dÄ för att se om de kunde fÄ fram en modell som kunde ge ett mer sannolikt förlossningsdatum. Resultatet blev en modell som nu kan skapa individbaserade prognoser som stÀmmer bÀttre Àn de förutsÀgelser som mödravÄrden kan ge gravida idag.

”Det vi gör Ă€r att vi tittar pĂ„ en kombination av faktorer, till exempel om det Ă€r en förstagĂ„ngsföderska, om det Ă€r ett pojkfoster, om kvinnan Ă€r ung, om hon har lĂ„gt BMI och om hon Ă€r rökare. Sedan rĂ€knar modellen ut ett individuellt datum dĂ„ det mest sannolikt att barnet föds” sĂ€ger Mikael Elinder.

En fördel med att fÄ en bÀttre idé om nÀr barnet kommer Àr att de gravida kÀnner sig lugnare av att fÄ bÀttre information. Framför allt gÀller det de som fÄtt ett annat datum frÄn modellen Àn vad de givits av ultraljudet pÄ förlossningsvÄrden.

”En hel del av den feedback vi fĂ„tt Ă€r att de var att de kĂ€nde sig tryggare nĂ€r de inte fixerade sig vid ett datum. NĂ€r det första datumet hade passerat kĂ€ndes det inte som de hade gĂ„tt över tiden”, sĂ€ger Mikael Elinder.

Förutom att ett mer exakt datum kan göra blivande mödrar tryggare kan det ocksÄ hjÀlpa förlossningsvÄrden att berÀkna hur stor bemanning det krÀvs vid olika tider.

Sedan oktober i fjol kan gravida nu sjÀlva anvÀnda modellen genom att gÄ till den sajt, Pregspect, som forskarna lagt upp. Hittills har 18 000 gravida anvÀnt tjÀnsten och forskarna planerar nu att lansera sajten internationellt ocksÄ.

NÄgot absolut exakt födelsedatum kan modellen inte garantera, men forskarna menar att det ÀndÄ Àr vÀrdefullt att fÄ en prognos som Àr mer exakt Àn nÄgon annan metod.

”Ingen vill anvĂ€nda den nĂ€st bĂ€sta vĂ€derappen, eller den nĂ€st bĂ€sta vĂ€ljarbarometern. SĂ„ tĂ€nker vi att det Ă€r Ă€ven för blivande förĂ€ldrar, varför ska man bara lita till datumet man fĂ„r vid ultraljudet nĂ€r det finns en modell som Ă€r vassare?”, sĂ€ger Mikael Elinder.

đŸ“± Ny app ska upptĂ€cka problem med förlossningsdepression och för tidig födsel
Förutom att ge forskarna viktig information ska appen ge mammorna tillgÄng till en medicinsk kunskapsbank.
đŸ€°đŸ» Kraftig minskning av mödradödlighet i vĂ€rlden
Antalet mödrar som dör i samband med graviditet eller förlossning har minskat med nÀstan 38 procent sedan 1990.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.