Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧪 Ny metod kan upptäcka många cancerformer med ett enda test

🧪 Ny metod kan upptäcka många cancerformer med ett enda test

Med hjälp av AI har forskare skapat en metod som kan upptäcka många cancertyper i ett tidigt skede.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare har utvecklat en ny metod för multicancertester som kan upptäcka 14 olika cancertyper med ett enda test. Testet kan hitta både nybildad cancer och cancertyper som är svåra att upptäcka på annat sätt.

Andra multicancertester är också under utveckling, men de bygger på genetiska analyser. Den nya metoden använder i stället människans ämnesomsättning för att identifiera cancern.

”Detta är en hittills outforskad metod, och tack vare att vi har kunnat testa den på en större population kan vi tydligt visa att den är effektiv för att hitta fler cancerfall och cancertyper i ett tidigt skede. Metoden gör det också möjligt att hitta cancertyper som inte kan fångas in med de framväxande DNA-baserade multicancertesten, och som det heller inte finns screeningprogram för idag, exempelvis tumörer i hjärnan och njuren”, säger Francesco Gatto, som forskar i systembiologi vid Chalmers och är en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Metoden bygger på att glykosaminoglykaner – en sorts sockerarter som är en viktig del av vår ämnesomsättning – är utmärkta biomarkörer för att visa på cancerförekomst. Genom att träna en AI att känna igen cancerindikerande förändringar i glykosaminoglykaner fick forskarna fram en metod som kan visa dubbelt så många tidiga cancerfall hos i övrigt friska och symptomfria personer jämfört med de genetiska testerna.

En annan fördel med metoden är att den bara kräver små volymer av blod eller urin. Det gör att testerna blir enkla att utföra.

”Att testerna är så enkla innebär att kostnaden blir betydligt lägre, vilket kan göra det möjligt för fler att ta del av dem”, säger Francesco Gatto.

Läs hela studien här.

🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförändringar långt i förväg
Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptäcka höggradiga cellförändringar innan de är möjliga att se med dagens metoder.
☀️ Är vi på väg att bota cancer?
För knappt hundra år sedan kunde cancer inte behandlas. Många dog utan att ens förstå allvaret i diagnosen. Mycket har hänt sedan dess. Är vi nu till och med på väg att bota cancer, frågar sig Magnus Aschan.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.