Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Ș Ny metod kan upptĂ€cka mĂ„nga cancerformer med ett enda test

đŸ§Ș Ny metod kan upptĂ€cka mĂ„nga cancerformer med ett enda test

Med hjÀlp av AI har forskare skapat en metod som kan upptÀcka mÄnga cancertyper i ett tidigt skede.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare har utvecklat en ny metod för multicancertester som kan upptÀcka 14 olika cancertyper med ett enda test. Testet kan hitta bÄde nybildad cancer och cancertyper som Àr svÄra att upptÀcka pÄ annat sÀtt.

Andra multicancertester Àr ocksÄ under utveckling, men de bygger pÄ genetiska analyser. Den nya metoden anvÀnder i stÀllet mÀnniskans ÀmnesomsÀttning för att identifiera cancern.

”Detta Ă€r en hittills outforskad metod, och tack vare att vi har kunnat testa den pĂ„ en större population kan vi tydligt visa att den Ă€r effektiv för att hitta fler cancerfall och cancertyper i ett tidigt skede. Metoden gör det ocksĂ„ möjligt att hitta cancertyper som inte kan fĂ„ngas in med de framvĂ€xande DNA-baserade multicancertesten, och som det heller inte finns screeningprogram för idag, exempelvis tumörer i hjĂ€rnan och njuren”, sĂ€ger Francesco Gatto, som forskar i systembiologi vid Chalmers och Ă€r en av studiens författare, i ett pressmeddelande.

Metoden bygger pĂ„ att glykosaminoglykaner – en sorts sockerarter som Ă€r en viktig del av vĂ„r Ă€mnesomsĂ€ttning – Ă€r utmĂ€rkta biomarkörer för att visa pĂ„ cancerförekomst. Genom att trĂ€na en AI att kĂ€nna igen cancerindikerande förĂ€ndringar i glykosaminoglykaner fick forskarna fram en metod som kan visa dubbelt sĂ„ mĂ„nga tidiga cancerfall hos i övrigt friska och symptomfria personer jĂ€mfört med de genetiska testerna.

En annan fördel med metoden Àr att den bara krÀver smÄ volymer av blod eller urin. Det gör att testerna blir enkla att utföra.

”Att testerna Ă€r sĂ„ enkla innebĂ€r att kostnaden blir betydligt lĂ€gre, vilket kan göra det möjligt för fler att ta del av dem”, sĂ€ger Francesco Gatto.

LÀs hela studien hÀr.

🧬 Nytt cancertest kan se farliga cellförĂ€ndringar lĂ„ngt i förvĂ€g
Ett nytt screeningtest för livmoderhalscancer kan upptÀcka höggradiga cellförÀndringar innan de Àr möjliga att se med dagens metoder.
☀ Är vi pĂ„ vĂ€g att bota cancer?
För knappt hundra Ă„r sedan kunde cancer inte behandlas. MĂ„nga dog utan att ens förstĂ„ allvaret i diagnosen. Mycket har hĂ€nt sedan dess. Är vi nu till och med pĂ„ vĂ€g att bota cancer, frĂ„gar sig Magnus Aschan.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.