Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Matt Ridley: Vaccinernas ovĂ€ntade historia och mirakulösa framgĂ„ng

💉 Matt Ridley: Vaccinernas ovĂ€ntade historia och mirakulösa framgĂ„ng

I en tid dÄ vaccinernas mirakulösa framgÄng har förÀndrat kampen mot pandemin Àr det lÀmpligt att komma ihÄg den generella idéen och ovÀntade historien bakom vaccination, skriver Matt Ridley, författaren bakom The Rational Optimist och How Innovation Works.

Matt Ridley
Matt Ridley

Dela artikeln

I en tid dÄ den mirakulösa framgÄngen med vacciner mot SARS-CoV-2 har förÀndrat kampen mot pandemin, Àr det lÀmpligt att komma ihÄg att den allmÀnna tanken bakom vaccination fördes upp i vÀstvÀrlden, inte av lysande och privilegierade professorer, men av en svart slav och en kvinna. Hans namn var Onesimus och han bodde i Boston, som egendom till Cotton Mather, en vÀlkÀnd puritansk predikant. Hennes namn var Lady Mary Wortley-Montagu, litterÀr fru till den brittiska ambassadören i Konstantinopel.

NÄgonstans runt 1715 verkar Onesimus ha sagt till Mather att mÀnniskor i VÀstafrika hade för vana att medvetet infektera barn med en droppe "koppsjuice" frÄn en överlevande och dÀrmed göra dem immuna. Mather kom dÄ över en rapport till Royal Society i London frÄn en italiensk lÀkare, Emmanuel Timoni, som arbetade vid den ottomanska domstolen i Konstantinopel, som beskrev samma praxis för att bekÀmpa koppar. Ottomanerna hade fÄtt idén frÄn antingen Kina eller Afrika.

Sex Ă„r senare, i april 1721, nĂ€r smittkoppor nĂ„dde Boston i ett fartyg som hette Seahorse, och försök att sĂ€tta besĂ€ttningen i karantĂ€n visade sig förgĂ€ves, skrev Mather till 14 lĂ€kare och bad dem att försöka inokulera. Tretton ignorerade honom men en, Zabdiel Boylston, gjorde det inte. Den 26 juni 1721, för nĂ€stan 300 Ă„r sedan, skrapade Boylston medvetet huden pĂ„ sin sexĂ„riga son med en nĂ„l doppad i var frĂ„n en smittkoppsöverlevandes utslag. Han gjorde sedan samma ”variolation” mot sin slav och sin slavs tvĂ„Ă„riga son. FörestĂ€ll dig hur modig, till och med dĂ„raktig, denna handling var.

Alla tre överlevde efter milda symtom av sjukdomen. Boylston började sedan ympa andra volontÀrer och i november hade han utsatt 247 personer. Sex av dessa dog. Den 25 november inympade han 15 medlemmar av Harvard University. Epidemin rasade dÄ i Boston, över 400 personer dog enbart i oktober.

Nyheter om Boylstons experimentella behandling orsakade raseri bland stadsborna i Boston. LĂ€kare fördömde honom. ”En del har utrustat sig med vaccinationsinstrument och flaskor med giftiga kroppsvĂ€tskor för att infektera alla som var villiga att underkasta sig det. Kan nĂ„gon infektera en familj pĂ„ morgonen och be till Gud pĂ„ kvĂ€llen att sjukdomen inte kommer att spridas?" Dundrade en. BostonfullmĂ€ktige kallade Boylston till redogörelse för sitt brott och folkmassan föll ned pĂ„ honom. Han gömde sig i nĂ€stan tvĂ„ veckor för att undkomma lynchning. Det Ă€r inte lĂ€tt att vara innovatör.

Vid nĂ€stan samma tid i Storbritannien introducerade en modig kvinnlig pionjĂ€r, Lady Mary Wortley Montagu, variolation i London, efter att ha fĂ„tt kĂ€nnedom om praxis nĂ€r hon var i Konstantinopel som ambassadörens hustru. Även hon var föremĂ„l för hĂ„rt fördömande.

Den 1 april 1718 skrev hon frÄn Turiket till sin vÀn Sarah Chiswell med en detaljerad redogörelse för inympning:

”Kopporna, sĂ„ dödliga och sĂ„ allmĂ€nna bland oss, Ă€r hĂ€r helt ofarliga genom uppfinningen av inympning, vilket Ă€r termen de anvĂ€nder. Det finns en uppsĂ€ttning kvinnor som gör det till sin verksamhet att utföra operationen. . . NĂ€r de möts (vanligtvis femton eller sexton tillsammans) kommer den gamla kvinnan med ett nötskal fullt av den bĂ€sta typen av koppor och frĂ„gar vilka vener du vill ha öppnat. Hon sliter omedelbart upp den du erbjuder henne med en stor nĂ„l (som inte ger dig mer smĂ€rta Ă€n en vanlig rispa) och lĂ€gger i venen sĂ„ mycket gift som kan ligga pĂ„ nĂ„lens huvud. . . Det finns inget exempel pĂ„ nĂ„gon som har dött i den, och du kan tro att jag Ă€r mycket nöjd med sĂ€kerheten i experimentet, eftersom jag tĂ€nker prova pĂ„ min kĂ€ra lilla son.

Lady Mary inympade verkligen sin son Edward och sĂ„g sedan oroligt pĂ„ nĂ€r kopporna orsakade kratrar pĂ„ hans hud. Det var ett modigt ögonblick, men han Ă„terhĂ€mtade sig snart. NĂ€r hon Ă„tervĂ€nde till London inympade hon ocksĂ„ sin dotter och blev ökĂ€nd för att kĂ€mpa för inympning. 1722 inympade prinsen av Wales sina egna barn. Dr William Wagstaffe fördömde praxisen: "EftervĂ€rlden kommer knappast att förstĂ„ att ett experiment som bara praktiseras av nĂ„gra okunniga kvinnor dĂ€ribland analfabeter och otĂ€nkande mĂ€nniskor plötsligt - och pĂ„ ringa erfarenhet - nĂ„ sĂ„ lĂ„ngt i en av vĂ€rldens hövligaste nationer att de tas emot i Kungliga slottet.”

Mary Wortley Montagu med sin son Edward , av Jean-Baptiste van Mour. KĂ€lla: Wikimedia Commons.

Med tiden ersatte Edward Jenner varioleringen med sĂ€krare vaccinationsmetoder – med hjĂ€lp av det ofarliga kokoppviruset för att skydda barn mot smittkoppor. Vaccinationen slog ut smittkopporna pĂ„ ett sĂ„ omfattande plan att sjukdomen, som en gĂ„ng tog flest mĂ€nniskoliv pĂ„ planeten, hade dött ut helt pĂ„ 1970-talet. Det sista fallet med den mer dödliga stammen, Variola major, var i Bangladesh i oktober 1975. Rahima Banu, dĂ„ tre Ă„r gammal, överlevde och lever fortfarande. Det sista fallet med Variola minor var i Somalia i oktober 1977. Ali Maow Maalin, som var vuxen nĂ€r han blev smittad, överlevde ocksĂ„ och arbetade större delen av sitt liv med kampanjen mot polio och dog 2013 av malaria.

Vaccination uppfanns lĂ„ngt innan nĂ„gon förstod hur det fungerade. Även idag stĂ„r vi fortfarande inför enorm osĂ€kerhet nĂ€r det gĂ€ller att utforma vacciner. Det senaste Ă„ret, pĂ„ rekordtid och med hjĂ€lp av ny teknik, har forskare utvecklat en flotta med effektiva vacciner för att förhindra en sjukdom som med kraft pĂ„minner vĂ€rlden om det oberĂ€kneliga vĂ€rdet av innovation.

Pandemin Ă€r Ă€ndĂ„ en tillrĂ€ttavisning av mĂ€nskligheten för att inte ha gjort mer under de senaste Ă„ren för att förbĂ€ttra utvecklingstakten och framgĂ„ngsgraden för vaccinutveckling. Fram till förra Ă„ret var det en överraskande försummad teknik, inte lönsam för lĂ€kemedelsföretag med en andraplats bakom livsstilsinterventioner bland folkhĂ€lsoföresprĂ„kare. Vaccinutveckling, varnade Wayne Koff, ordförande för Human Vaccines Project, 2019, "Ă€r en dyr, lĂ„ngsam och mödosam process som kostar miljarder dollar, tar Ă„rtionden, med mindre Ă€n 10 procents framgĂ„ngsgrad ... Det finns helt klart ett brĂ„dskande behov av att bestĂ€mma sĂ€tt att förbĂ€ttra inte bara vaccinernas effektivitet utan ocksĂ„ sjĂ€lva processerna genom vilka de utvecklas. ”

Inte alla vacciner har varit sÀkra eller effektiva, men nÀstan alla problem tillhör historien. Vacciner Àr nu sÀkra och livrÀddande mediciner. Antivaxx-rörelsen Àr lika fel ute som pöbeln som försökte ta Dr Boylston.

Matt Ridley Àr författare till provocerande böcker om evolution, genetik och samhÀlle. Hans böcker har sÄlts i över en miljon exemplar, översatts till trettio sprÄk och vunnit flera priser. Hans senaste bok Àr How Innovation Works. Warp News favorit Àr givetvis The Rational Optimist.

Missa inte hans utmÀrkta TED talk: When ideas have sex


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.