Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

🦠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

Forskare har upptäckt en mikrob som helt skyddar myggor från att infekteras med malaria. Genombrottet har potential att rädda hundratusentals liv varje år.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Malaria är, fortfarande, en av de mest dödliga sjukdomarna i världen. Varje år dör över 400000 människor på grund av den. De allra flesta som dör är barn under fem år.

Sjukdomen sprids via myggor som för över parasiter till människan när de sticker. Malaria finns i många länder i Asien, Sydamerika och Afrika. Risken att bli smittad är störst i Afrika.

Det har gjorts enorma framsteg i kampen mot malaria. Sedan år 2000 har antalet döda ungefär halverats. Det här har skett främst genom enkla medel som att använda sängnät och insektsspray. Men minskningen har bromsat in de senaste åren och nya  metoder behövs.

En metod är att skydda myggorna från att bli infekterade med den parasit som orsakar malaria och det är här det nu gjorts ett stort genombrott.

Ett forskarteam som arbetar i Kenya och Storbritannien har upptäckt en mikrob som helt och hållet skyddar myggan från att bli infekterad med malaria. Enligt forskarna har upptäckten "enorm potential" att kontrollera sjukdomen.

Forskarna undersöker nu möjligheten att släppa myggor, som har mikroben i sig, i det vilda eller använda sporer för att begränsa sjukdomen.

Microsporidia MB är namnet på mikroben som kan blockera malaria-parasiten och den upptäcktes när myggor studerades vid Viktoria-sjön i Kenya. Den lever i tarmar och genitalier på insekter.

Forskarna kunde via experiment visa att inte en enda mygga de hittat som bar på mikroben också bar på malaria-parasiten. En studie har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.