Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

🩠 Malaria "stoppas helt" av mikrob

Forskare har upptÀckt en mikrob som helt skyddar myggor frÄn att infekteras med malaria. Genombrottet har potential att rÀdda hundratusentals liv varje Är.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Malaria Àr, fortfarande, en av de mest dödliga sjukdomarna i vÀrlden. Varje Är dör över 400000 mÀnniskor pÄ grund av den. De allra flesta som dör Àr barn under fem Är.

Sjukdomen sprids via myggor som för över parasiter till mÀnniskan nÀr de sticker. Malaria finns i mÄnga lÀnder i Asien, Sydamerika och Afrika. Risken att bli smittad Àr störst i Afrika.

Det har gjorts enorma framsteg i kampen mot malaria. Sedan Är 2000 har antalet döda ungefÀr halverats. Det hÀr har skett frÀmst genom enkla medel som att anvÀnda sÀngnÀt och insektsspray. Men minskningen har bromsat in de senaste Ären och nya  metoder behövs.

En metod Àr att skydda myggorna frÄn att bli infekterade med den parasit som orsakar malaria och det Àr hÀr det nu gjorts ett stort genombrott.

Ett forskarteam som arbetar i Kenya och Storbritannien har upptÀckt en mikrob som helt och hÄllet skyddar myggan frÄn att bli infekterad med malaria. Enligt forskarna har upptÀckten "enorm potential" att kontrollera sjukdomen.

Forskarna undersöker nu möjligheten att slÀppa myggor, som har mikroben i sig, i det vilda eller anvÀnda sporer för att begrÀnsa sjukdomen.

Microsporidia MB Àr namnet pÄ mikroben som kan blockera malaria-parasiten och den upptÀcktes nÀr myggor studerades vid Viktoria-sjön i Kenya. Den lever i tarmar och genitalier pÄ insekter.

Forskarna kunde via experiment visa att inte en enda mygga de hittat som bar pÄ mikroben ocksÄ bar pÄ malaria-parasiten. En studie har nyligen publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.