Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Hetsen kring Astra-vaccinet visar igen hur media driver pĂ„ rĂ€dsla – och det kostar liv

💉 Hetsen kring Astra-vaccinet visar igen hur media driver pĂ„ rĂ€dsla – och det kostar liv

Mediernas hets kring AstraZeneca-vaccinet kan viftas bort som en del av medielogiken och truismen ”if it bleeds it leads”. Men i det hĂ€r fallet, och i mĂ„nga andra, kostar det liv. Det kan inte viftas bort.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

”DĂ„ ALLA journalister pĂ„ presskonferensen stĂ€ller frĂ„gor om en hypotetisk effekt som faktiskt fortfarande Ă€r en fis i rymden sĂ„ tĂ€nkte jag ta upp det som vi borde fokusera pĂ„

Fallen ökar igen!

Den hĂ€r lilla ökningen har dödat fler Ă€n den hĂ€r hypotetiska effekten nĂ„gonsin kommer.”

Det hÀr skriver fysioterapeuten Jacob Gudiol pÄ Twitter. Och han har rÀtt.

Den astronomiskt lilla risk, om den överhuvudtaget Àr kopplad till vaccinet, att fÄ en blodpropp överskuggas fullstÀndigt av risken att nu mÄnga fler dör i sviterna av covid-19, eftersom de inte vaccineras.

Det hÀr innebÀr givetvis inte att de fÄ fall som upptÀckts ska undersökas noga. Det innebÀr att vi mÄste jÀmföra riskerna pÄ ett faktabaserat sÀtt, inte drivet av kÀnslor och rÀdslor.

HÀr hjÀlper medierna inte till. TvÀrtom driver de pÄ mÀnniskors rÀdsla i jakten pÄ sensation och klick. De visar med all önskvÀrd tydlighet var deras fokus ligger och dagens presskonferens blir som ett mediernas mikrokosmos.

Det hĂ€r kanske lĂ€tt kan viftas bort som en del av medielogiken och truismen ”if it bleeds it leads”. Men i det hĂ€r fallet, och i mĂ„nga andra, kostar det liv. Det kan inte viftas bort.

Fler medier mÄste ta sitt ansvar, hejda sig i sin sensationalism och ta ett större perspektiv pÄ en sÄdan hÀr frÄga. Den rapportering som nu sker leder garanterat till att fÀrre vaccinerar sig. Det förlorar vi alla pÄ.

Fakta Ă€r att det inte Ă€r fler som drabbats av blodproppar efter vaccination Ă€n som skulle skett i en kontrollgrupp. Det finns Ă€n sĂ„ lĂ€nge "ingen indikation” pĂ„ att vaccinet orsakat detta, skriver the European Medicines Agency.

RÀknat frÄn den 10 mars har 30 fall av sÄ kallad thromboembolism rapporterats av nÀrmare fem miljoner som vaccinerats med AstraZenecas vaccin i Europa.

Dags att pausa sensationalismen nu mediekollegor. Det kostar liv.

Bild i montage frÄn Wikimedia Commons.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.