Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💉 Hetsen kring Astra-vaccinet visar igen hur media driver på rädsla – och det kostar liv

💉 Hetsen kring Astra-vaccinet visar igen hur media driver på rädsla – och det kostar liv

Mediernas hets kring AstraZeneca-vaccinet kan viftas bort som en del av medielogiken och truismen ”if it bleeds it leads”. Men i det här fallet, och i många andra, kostar det liv. Det kan inte viftas bort.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

”Då ALLA journalister på presskonferensen ställer frågor om en hypotetisk effekt som faktiskt fortfarande är en fis i rymden så tänkte jag ta upp det som vi borde fokusera på

Fallen ökar igen!

Den här lilla ökningen har dödat fler än den här hypotetiska effekten någonsin kommer.”

Det här skriver fysioterapeuten Jacob Gudiol på Twitter. Och han har rätt.

Den astronomiskt lilla risk, om den överhuvudtaget är kopplad till vaccinet, att få en blodpropp överskuggas fullständigt av risken att nu många fler dör i sviterna av covid-19, eftersom de inte vaccineras.

Det här innebär givetvis inte att de få fall som upptäckts ska undersökas noga. Det innebär att vi måste jämföra riskerna på ett faktabaserat sätt, inte drivet av känslor och rädslor.

Här hjälper medierna inte till. Tvärtom driver de på människors rädsla i jakten på sensation och klick. De visar med all önskvärd tydlighet var deras fokus ligger och dagens presskonferens blir som ett mediernas mikrokosmos.

Det här kanske lätt kan viftas bort som en del av medielogiken och truismen ”if it bleeds it leads”. Men i det här fallet, och i många andra, kostar det liv. Det kan inte viftas bort.

Fler medier måste ta sitt ansvar, hejda sig i sin sensationalism och ta ett större perspektiv på en sådan här fråga. Den rapportering som nu sker leder garanterat till att färre vaccinerar sig. Det förlorar vi alla på.

Fakta är att det inte är fler som drabbats av blodproppar efter vaccination än som skulle skett i en kontrollgrupp. Det finns än så länge "ingen indikation” på att vaccinet orsakat detta, skriver the European Medicines Agency.

Räknat från den 10 mars har 30 fall av så kallad thromboembolism rapporterats av närmare fem miljoner som vaccinerats med AstraZenecas vaccin i Europa.

Dags att pausa sensationalismen nu mediekollegor. Det kostar liv.

Bild i montage från Wikimedia Commons.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.