Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ“± GĂ„r inte att slĂ„ fast ett samband mellan ungas mĂ„ende och skĂ€rmtid

đŸ“± GĂ„r inte att slĂ„ fast ett samband mellan ungas mĂ„ende och skĂ€rmtid

Amy Orben Àr forskare vid Cambridge och har gÄtt igenom alla 80 studier om skÀrmtid. Det finns ingen grund för att slÄ fast att det finns ett samband mellan mÄende och skÀrmtid, konstaterar hon.

Mathias Sundin
Mathias Sundin

Dela artikeln

Amy Orben Àr psykolog och forskar vid universitetet i Cambridge om ungas psykiska ohÀlsa och dess samband med teknikanvÀndning.

Hon har granskat alla forskningsöversikter, metastudier och större studier inom omrÄdet och slÄr fast att det inte gÄr att sÀga att det finns nÄgot samband mellan psykisk ohÀlsa och skÀrmtid, skriver Svenska Dagbladet.

Samma resultat har tvÄ psykologiprofessorer som granskat 40 studier pÄ omrÄdet kommit fram till.

Svenska psykologen Siri Helle sa redan i höstas: ”I framtiden kommer vi att skratta Ă„t att vi oroade oss för skĂ€rmtid."

SkÀrmtid Àr ett meningslöst begrepp eftersom det beror pÄ vad vi gör pÄ skÀrmen. Om man sitter och spelar bort pengar pÄ ett kasino och hamnar i ett spelberoende, eller om man lÀr sig differentialekvationer. BÄda kan göras pÄ en skÀrm, men det Àr inte skÀrmen som avgör om det Àr bra eller dÄligt.

– Det skulle mycket vĂ€l kunna vara sĂ„ att en viss typ av skĂ€rmtid har positiva effekter, om man ser till den sociala aktiviteten bland till exempel tonĂ„ringar, sĂ€ger Robin Fondberg, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, till SvD.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.