Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🎗 Forskare upptĂ€cker mekanism som kan skydda mot bröstcancer

🎗 Forskare upptĂ€cker mekanism som kan skydda mot bröstcancer

Höga nivÄer av ett protein kan minska risken för att utveckla en svÄrbehandlad form av bröstcancer och ökar ocksÄ överlevnadschansen för de som ÀndÄ drabbas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varje Är fÄr 9 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer. Chansen att bli botad frÄn bröstcancer har ökat de senaste Ärtiondena och nu överlever Ätta av tio drabbade. Men det finns fortfarande svÄrbehandlade former av bröstcancer dÀr dödligheten Àr hög.

En sÄdan form Àr ER-negativ bröstcancer. HÀr saknar tumören östrogenreceptorer (ER) pÄ cellytan. De receptorerna Àr nödvÀndiga för att kunna behandla cancern med lÀkemedel.

– Det finns ett stort behov av att identifiera nya molekylĂ€ra mekanismer som reglerar tillvĂ€xten av ER-negativ bröstcancer, eftersom dessa mekanismer kan utgöra nya terapeutiska mĂ„l, sĂ€ger Per UhlĂ©n, professor vid Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.

Per Uhlén leder en forskargrupp som nu har lyckats identifiera en ny skyddsmekanism vid ER-negativ bröstcancer. UpptÀckten bygger pÄ att det vanligt förekommande proteinet GIT1 reglerar den sÄ kallade Notch-signaleringen i bröstcancerceller.

NÀr forskarna studerade tumörceller frÄn patienter visade det sig att höga nivÄer av GIT1 hÀmmade Notch-signalering och skyddade mot tumörtillvÀxt. LÄga nivÄer av GIT1 Ä andra sidan ökade tumörtillvÀxten. Höga nivÄer av GIT1 i ER-negativa brösttumörer gav ocksÄ patienterna bÀttre chans att överleva cancern.

– VĂ„ra resultat ger viktig information om en mekanism som styr initiering och tillvĂ€xt av brösttumörer. Vi hoppas att dessa resultat kommer att bidra till utvecklingen av nya terapier för patienter med svĂ„rbehandlad bröstcancer, sĂ€ger Per UhlĂ©n.

LÀs hela studien hÀr.

👃 Elektronisk nĂ€sa luktar sig fram till cancer i blodprov
Ett vanligt blodprov kan visa om du har cancerceller i blodet och om en tumör Àr godartad eller elakartad.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.