Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👃 Elektronisk nĂ€sa luktar sig fram till cancer i blodprov

👃 Elektronisk nĂ€sa luktar sig fram till cancer i blodprov

Ett vanligt blodprov kan visa om du har cancerceller i blodet och om en tumör Àr godartad eller elakartad.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Pennsylvania har anvÀnt AI och nanosensorer för att skapa en elektronisk nÀsa. NÀsan kan upptÀcka cancerceller genom att bara lukta pÄ ett blodprov. I tester som forskarna genomfört har nÀsan lyckats upptÀcka bukspotts- och Àggstockscancer med 95 procentig noggrannhet.

Den elektroniska nÀsans AI har trÀnats att kÀnna igen en speciell blandning Volatile Organic Compounds, VOC. Denna blandning av flyktiga organiska blandningar Àr unik för cancerceller. NÀsan kan ocksÄ avgöra om tumörer Àr elakartade eller godartade

I och med att provet Àr sÄ enkelt att utföra hoppas forskarna att det ska ingÄ i rutinkontroller i framtiden.

– Det hĂ€r Ă€r en tidig studie, men resultaten Ă€r vĂ€ldigt lovande. VĂ„ra data visar att vi kan identifiera bĂ„de tumörer som Ă€r lĂ„ngt gĂ„ngna och de som Ă€r i ett vĂ€ldigt tidigt stadium. Om tekniken utvecklas för en klinisk miljö skulle det hĂ€r kunna bli ett test som ingĂ„r i en Ă„rlig undersökning dĂ€r man tar ett vanligt blodprov, sĂ€ger A. T. Charlie Johnson, en av forskarna bakom den elektroniska nĂ€san, i ett pressmeddelande.

Ett av genombrotten i den hÀr forskningen Àr att forskarna fÄtt ner tiden det tar en elektronisk nÀsa att avgöra vilka VOC:er det finns i blodet. För att effektivisera VOC har forskarna samarbetat med företaget VOC Health som specialiserar sig pÄ att upptÀcka cancer med hjÀlp av VOC.

Tillsammans har de utvecklat en metod som Àr 20 gÄnger snabbare Àn dagens metoder. Det gör att det bara tar 20 minuter att fÄ ett svar.

Forskarna ska nu tillsammans med VOC Health bygga en kommersiellt gÄngbar variant av nÀsan och fÄ den godkÀnd för kliniskt bruk.

Bild: Pixabay/PDPics


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.