Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👃 Elektronisk näsa luktar sig fram till cancer i blodprov

👃 Elektronisk näsa luktar sig fram till cancer i blodprov

Ett vanligt blodprov kan visa om du har cancerceller i blodet och om en tumör är godartad eller elakartad.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid University of Pennsylvania har använt AI och nanosensorer för att skapa en elektronisk näsa. Näsan kan upptäcka cancerceller genom att bara lukta på ett blodprov. I tester som forskarna genomfört har näsan lyckats upptäcka bukspotts- och äggstockscancer med 95 procentig noggrannhet.

Den elektroniska näsans AI har tränats att känna igen en speciell blandning Volatile Organic Compounds, VOC. Denna blandning av flyktiga organiska blandningar är unik för cancerceller. Näsan kan också avgöra om tumörer är elakartade eller godartade

I och med att provet är så enkelt att utföra hoppas forskarna att det ska ingå i rutinkontroller i framtiden.

– Det här är en tidig studie, men resultaten är väldigt lovande. Våra data visar att vi kan identifiera både tumörer som är långt gångna och de som är i ett väldigt tidigt stadium. Om tekniken utvecklas för en klinisk miljö skulle det här kunna bli ett test som ingår i en årlig undersökning där man tar ett vanligt blodprov, säger A. T. Charlie Johnson, en av forskarna bakom den elektroniska näsan, i ett pressmeddelande.

Ett av genombrotten i den här forskningen är att forskarna fått ner tiden det tar en elektronisk näsa att avgöra vilka VOC:er det finns i blodet. För att effektivisera VOC har forskarna samarbetat med företaget VOC Health som specialiserar sig på att upptäcka cancer med hjälp av VOC.

Tillsammans har de utvecklat en metod som är 20 gånger snabbare än dagens metoder. Det gör att det bara tar 20 minuter att få ett svar.

Forskarna ska nu tillsammans med VOC Health bygga en kommersiellt gångbar variant av näsan och få den godkänd för kliniskt bruk.

Bild: Pixabay/PDPics


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.