Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
😷 En sensor under huden kan hjälpa oss upptäcka pandemier mycket tidigare

😷 En sensor under huden kan hjälpa oss upptäcka pandemier mycket tidigare

Genom att kontinuerligt mäta syrehalten i blodet kan en implanterad sensor upptäcka en smitta upp till tre veckor tidigare än med dagens metoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En orsak till att pandemier blir just pandemier är att de hinner sprida sig vitt och brett innan vi ens vet om att det finns en smitta. Det hoppas nu en forskargrupp, tillsammans med det amerikanska företaget Profusa, kunna råda bot på med en sensor som implanteras under huden.

Idén bygger på att sensorn sitter under huden och kontinuerligt mäter syrenivån i blodet. De data som sensorn samlar in överförs sedan trådlöst. Du kan därmed själv få en varning på din mobil när sensorn upptäcker ett problem och snabbt kontakta vården för att få råd.

Informationen från alla sensorer skulle också kunna skickas till vårdinrättningar direkt och på så sätt kunna visa när en pandemi riskerar att bryta ut. Även biologiska attacker vid exempelvis en terroristattack skulle kunna upptäckas direkt när attacken sker.

Tillsammans med Profusa ska nu forskare från Duke University och Imperial College London försöka utveckla algoritmer som kan ta data om små ändringar i syrehalten och se om de tyder på att någon form av influensaliknande smitta har fått fäste.

Om metoden fungerar så väl som forskarna hoppas kan den upptäcka sjukdomar tre veckor tidigare än dagens metoder. Om alla visste tre veckor i förväg, långt innan de första symtomen, att de hade blivit smittade kan vi bekämpa influensa och pandemier på ett mycket effektivare sätt.

Den sensorteknik som ska användas i försöket är Profusas Lumee Oxygen Platform. En fördel med det är att Lumee Oxygen Platform redan är en kommersiell produkt som är godkänd att använda. Så forskarna behöver inte lägga tid på att utveckla ny hårdvara. Om bara algoritmerna fungerar så bra som forskarna tror kan den här metoden vara färdig att använda redan om ett år.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.