Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ˜· En sensor under huden kan hjĂ€lpa oss upptĂ€cka pandemier mycket tidigare

đŸ˜· En sensor under huden kan hjĂ€lpa oss upptĂ€cka pandemier mycket tidigare

Genom att kontinuerligt mÀta syrehalten i blodet kan en implanterad sensor upptÀcka en smitta upp till tre veckor tidigare Àn med dagens metoder.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En orsak till att pandemier blir just pandemier Àr att de hinner sprida sig vitt och brett innan vi ens vet om att det finns en smitta. Det hoppas nu en forskargrupp, tillsammans med det amerikanska företaget Profusa, kunna rÄda bot pÄ med en sensor som implanteras under huden.

Idén bygger pÄ att sensorn sitter under huden och kontinuerligt mÀter syrenivÄn i blodet. De data som sensorn samlar in överförs sedan trÄdlöst. Du kan dÀrmed sjÀlv fÄ en varning pÄ din mobil nÀr sensorn upptÀcker ett problem och snabbt kontakta vÄrden för att fÄ rÄd.

Informationen frĂ„n alla sensorer skulle ocksĂ„ kunna skickas till vĂ„rdinrĂ€ttningar direkt och pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kunna visa nĂ€r en pandemi riskerar att bryta ut. Även biologiska attacker vid exempelvis en terroristattack skulle kunna upptĂ€ckas direkt nĂ€r attacken sker.

Tillsammans med Profusa ska nu forskare frÄn Duke University och Imperial College London försöka utveckla algoritmer som kan ta data om smÄ Àndringar i syrehalten och se om de tyder pÄ att nÄgon form av influensaliknande smitta har fÄtt fÀste.

Om metoden fungerar sÄ vÀl som forskarna hoppas kan den upptÀcka sjukdomar tre veckor tidigare Àn dagens metoder. Om alla visste tre veckor i förvÀg, lÄngt innan de första symtomen, att de hade blivit smittade kan vi bekÀmpa influensa och pandemier pÄ ett mycket effektivare sÀtt.

Den sensorteknik som ska anvÀndas i försöket Àr Profusas Lumee Oxygen Platform. En fördel med det Àr att Lumee Oxygen Platform redan Àr en kommersiell produkt som Àr godkÀnd att anvÀnda. SÄ forskarna behöver inte lÀgga tid pÄ att utveckla ny hÄrdvara. Om bara algoritmerna fungerar sÄ bra som forskarna tror kan den hÀr metoden vara fÀrdig att anvÀnda redan om ett Är.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.