Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧬 DeepMind slĂ€pper databas över alla kĂ€nda proteinformer i vĂ€rlden

🧬 DeepMind slĂ€pper databas över alla kĂ€nda proteinformer i vĂ€rlden

DeepMind har skapat en AI som kan förutsÀga formen av ett protein med exaktheten av brÄkdelen av en atomsbredd. Nu ger företaget tillgÄng till formen av miljoner proteiner i en öppen databas.

Elina Holmgren Tyskling
Elina Holmgren Tyskling

Dela artikeln

För nÄgra mÄnader sedan publicerade vi en Optimist's Edge artikel om hur vetenskapen försöker hitta ett botemedel mot Äldrande. Proteiner spelar en stor roll i Äldrandet och faktum Àr att de spelar en stor roll i nÀstan alla biologiska processer. Proteiner har en mÀngd olika uppgifter i kroppen och deras egenskap och funktion bestÀms av dess form.

Formen avgörs av den sekvens av aminosyror som proteinet Àr uppbyggt av. Att det Àr pÄ det viset var frÄn början en teori som nobelpristagaren Christian Anfinsen delade med sig av under sitt nobeltal Är 1972. Sedan dess har en mÀngd försök gjorts av att bara med hjÀlp sekvensen av aminosyror skapa en 3D-bild av protein. Men alla försök att med datorns hjÀlp rÀkna ut formen har, fram till förra Äret, varit ganska oexakta.

Det Google-Àgda företaget DeepMind utvecklad 2020 en AI kallad AlphaFold, som kan förutsÀga en viss proteins form sÄ sÀkert som upp till en brÄkdel av en atoms bredd.
De har nu publicerat en databas med 350 000 former av proteiner frÄn 20 olika viktiga livsformer. Databasen innehÄller Àven formen pÄ de cirka 20 000 olika proteinerna i mÀnniskans genom. De har Àven slÀppt kÀllkoden för AI:n.

Men DeepMind utlovar ocksÄ att slÀppa 100 miljoner fler former- motsvarade alla proteiner som överhuvudtaget Àr kÀnda av vetenskapen, de nÀrmaste mÄnaderna.

Enligt uppskattningar har forskare sedan tidigare enbart kunnat identifiera formen pÄ 17 procent av mÀnniskokroppens proteiner. Med DeepMinds verktyg har alltsÄ vetenskapen tagit inte bara ett kliv utan ett "stormsteg". För att kunna bota sjukdomar behöver man förstÄ processerna bakom och för att skapa lÀkemedel behöver man veta hur lÀkemedlet pÄverkar proteinerna i kroppen.

I ett pressmeddelande pÄ DeepMinds hemsida skriver de:

" Som ett kraftfullt verktyg som stödjer forskare, tror vi att detta Àr det viktigaste bidraget som AI hittintills har lett till vad gÀller att föra vetenskapen frammÄt. Det Àr ocksÄ ett bra exempel pÄ hur AI kan leda till fördelar för mÀnskligheten. "

Databasen har redan anvÀnts av forskarlag runt om i vÀrlden och DeepMind slÄr fast att de Àr angelÀgna om att proteinformerna ska bli allmÀnt tillgÀngliga för alla att ta del av. Exempelvis har forskare i San Fransisco anvÀnt insikterna kring proteinformerna för att lÀra sig mer om SARS-CoV-2.

LÀs hela vetenskapliga artikeln hÀr.


🧬 MĂ€nniskans hela genom Ă€r nu (nĂ€stan) helt kartlagt (warpnews.se)


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.