Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©ž Blodprov visar om en person med Downs syndrom har Alzheimers

đŸ©ž Blodprov visar om en person med Downs syndrom har Alzheimers

Det kan vara svÄrt att diagnosticera om nÄgon med Downs syndrom har Alzheimers sjukdom, men en ny metod gör att det rÀcker med ett enkelt blodprov.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Personer med Downs syndrom har tre exemplar av en kromosom, kromosom 21, i stĂ€llet för tvĂ„. Kromosom 21 innehĂ„ller en gen som kodar för ett protein, APP, som bildar amyloid. DĂ„ amyloid ökar risken för att fĂ„ Alzheimers sjukdom fĂ„r hela 80 procent av de med Downs syndrom ocksĂ„ Alzheimers, ofta redan i 40–50-Ă„rsĂ„ldern.

En ny metod som utvecklats av forskare frÄn Sverige och USA gör att det bara behövs ett blodprov för att se om en person med Downs syndrom har eller riskerar att fÄ Alzheimers. Forskarna anvÀnder en blodbiomarkör, P-tau217, för att se om en person har eller riskerar att fÄ Alzheimers.

– Med det enkla blodprovet kunde vi med över 90 procents sĂ€kerhet upptĂ€cka bĂ„de tau- och amyloidpatologier, det vill sĂ€ga de sjukdomsframkallande förĂ€ndringar i hjĂ€rnan som visar om en person har alzheimer eller ej. Vi kunde Ă€ven stĂ€lla diagnos pĂ„ dem som Ă€nnu inte utvecklat tydlig kognitiv svikt pĂ„ grund av Alzheimers sjukdom, sĂ€ger Oskar Hansson, professor i neurologi vid Lunds universitet och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna testade metoden pÄ 300 personer med Downs syndrom och det visade sig att förekomsten av P-tau217 rÀckte för att pÄvisa Alzheimers. Det Àr viktigt eftersom det kan vara svÄrt att diagnostisera Alzheimers hos de med Downs syndrom.

– MĂ„nga kĂ€nner inte till att Alzheimers sjukdom förekommer betydligt oftare och i tidigare Ă„lder hos personer med Downs syndrom. Det Ă€r ocksĂ„ mer komplicerat att diagnostisera Alzheimer hos en person med Downs syndrom, eftersom det finns det en kognitiv funktionsnedsĂ€ttning som gör det svĂ„rare att upptĂ€cka och det krĂ€ver invasiva ingrepp som ryggvĂ€tskeprov som personen ska ta stĂ€llning till. DĂ€rför Ă€r det extra angelĂ€get att finna en enkel diagnostisk metod, sĂ€ger Oskar Hansson.

Forskarna ska nu gÄ vidare och utvÀrdera metoden i klinisk praxis. De ska Àven anvÀnda den för att förbÀttra lÀkemedelsprövningar som utvÀrderar lÀkemedel riktade mot Alzheimer hos personer med Downs syndrom.

LÀs hela studien hÀr.

🧠 Hopp om effektivare behandling av Alzheimers
Nya antikroppar ska kunna slĂ„ ut fler av de ”protein-klumpar” som skadar hjĂ€rncellerna hos de som har Alzheimers sjukdom.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.