Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ Blodprov kan förutse risken för plötslig spĂ€dbarnsdöd

đŸ‘¶ Blodprov kan förutse risken för plötslig spĂ€dbarnsdöd

Brist pÄ ett enzym kan göra att vissa spÀdbarn inte vaknar upp nÀr de svÄrt att andas och dÄ dör i plötslig spÀdbarnsdöd.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Varför vissa barn dör i plötslig spÀdbarnsdöd Àr en gÄta, men nu kan vi ha tagit ett stort steg nÀrmare en förklaring. Forskare vid Childrens Hospital at Westmeade i Australien har nÀmligen upptÀckt att en biomarkör kan visa vilka barn som riskerar att dö i plötslig spÀdbarnsdöd.

Forskarna analyserade blodproven frÄn 772 nyfödda och upptÀckte att de barn som hade dött i plötslig spÀdbarnsdöd hade lÀgre halter av enzymet BChE Àn övriga barn.

Exakt varför enzymet Àr sÄ viktigt Àr inte forskarna helt sÀkra pÄ Àn, men teorin Àr att spÀdbarn som har brist pÄ BChE inte vaknar upp vid andningsuppehÄll. Normalt vaknar barnet nÀr syrehalten sjunker och börjar dÄ andas. Men de med brist pÄ enzymet vaknar aldrig upp utan dör i stÀllet av syrebrist.

– Det hĂ€r har lĂ€nge misstĂ€nkts vara en orsak, men fram tills nu har vi inte förstĂ„tt vad som gör att vissa barn inte vaknar upp igen. Nu nĂ€r vi vet att BChE Ă€r inblandat kan vi börja förbĂ€ttra dessa barns chans till överlevnad och förpassa plötslig spĂ€dbarnsdödlighet till historien, sĂ€ger Carmel Harrington forskare vid Childrens Hospital at Westmeade och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Forskarna poÀngterar att det krÀvs mer forskning innan man helt sÀkert kan fastslÄ sambandet mellan BChE-brist och plötslig spÀdbarnsdöd. Forskarna ska dÀrför gÄ vidare med fler studier som kan ta fem Är att genomföra.

Men om det gÄr bra kan vi sedan med ett vanligt blodprov avgöra om ett barn löper risk för att dö i plötslig spÀdbarnsdöd och vidta ÄtgÀrder för att förhindra det.

LÀs hela studien hÀr.

đŸ‘¶ Försök ger hopp om bĂ€ttre behandling för barncancer
En ny behandling dÀr olika lÀkemedel kombinerades slog ut cancer helt i möss.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.