Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ‘¶ Försök ger hopp om bĂ€ttre behandling för barncancer

đŸ‘¶ Försök ger hopp om bĂ€ttre behandling för barncancer

En ny behandling dÀr olika lÀkemedel kombinerades slog ut cancer helt i möss.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Neuroblastom Ă€r en cancersjukdom som drabbar nervsystemet hos barn. Den drabbar den del av nervsystemet som inte Ă€r hjĂ€rna eller ryggmĂ€rg. Varje Ă„r drabbas 20–30 barn av sjukdomen. Det finns behandling, men den kan vara svĂ„r för barnen.

– I en del fall kan sjukdomen sjĂ€lvlĂ€ka och försvinna av sig sjĂ€lv, men den aggressiva formen har en mindre bra prognos. Den nuvarande behandlingen Ă€r vĂ€ldigt tuff för barnen att gĂ„ igenom, och dess bieffekter ger konsekvenser för resten av livet, sĂ€ger Ruth Palmer, professor i molekylĂ€r cellbiologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom en ny studie, i ett pressmeddelande.

För att fÄ fram en bÀttre behandling testade forskarna tvÄ olika precisionslÀkemedel, som ingÄr i grupperna ATR- och ALK-hÀmmare, pÄ möss. Resultaten var vÀldigt lovande.

– Efter 14 dagars behandling hade tumörerna försvunnit helt i tvĂ„ oberoende musmodeller. Efter 200 dagar fick en av mössen Ă„terfall, vilket Ă€r mycket lĂ„ng tid för en mus, medan övriga möss förblev tumörfria, sĂ€ger Dan Emil Lind, en annan av forskarna i gruppen.

Varför behandlingen var sÄ effektiv Àr forskarna inte riktigt pÄ det klara med Àn. Eventuellt kan det bero pÄ att immunförsvaret fick signaler som gjorde att det började bryta ner cancercellerna i kroppen.

Forskarna ska nu gÄ vidare med fler försök för att lÀra sig mer om processen. I förlÀngningen ska det förhoppningsvis ge nya och effektivare lÀkemedel mot den hÀr cancerformen.

– VĂ„ra resultat Ă€r över förvĂ€ntan. Vi har nu startat en uppföljning med andra ATR-hĂ€mmare för att undersöka hur de pĂ„verkar mössens immunförsvar. Vi vill veta varför denna kombinationsbehandling av precisionsmediciner mot ATR och ALK blir sĂ„ bra, sĂ€ger Ruth Palmer.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/cherylholt


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.