Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👶 Försök ger hopp om bättre behandling för barncancer

👶 Försök ger hopp om bättre behandling för barncancer

En ny behandling där olika läkemedel kombinerades slog ut cancer helt i möss.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Neuroblastom är en cancersjukdom som drabbar nervsystemet hos barn. Den drabbar den del av nervsystemet som inte är hjärna eller ryggmärg. Varje år drabbas 20–30 barn av sjukdomen. Det finns behandling, men den kan vara svår för barnen.

– I en del fall kan sjukdomen självläka och försvinna av sig själv, men den aggressiva formen har en mindre bra prognos. Den nuvarande behandlingen är väldigt tuff för barnen att gå igenom, och dess bieffekter ger konsekvenser för resten av livet, säger Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi vid Göteborgs universitet och en av forskarna bakom en ny studie, i ett pressmeddelande.

För att få fram en bättre behandling testade forskarna två olika precisionsläkemedel, som ingår i grupperna ATR- och ALK-hämmare, på möss. Resultaten var väldigt lovande.

– Efter 14 dagars behandling hade tumörerna försvunnit helt i två oberoende musmodeller. Efter 200 dagar fick en av mössen återfall, vilket är mycket lång tid för en mus, medan övriga möss förblev tumörfria, säger Dan Emil Lind, en annan av forskarna i gruppen.

Varför behandlingen var så effektiv är forskarna inte riktigt på det klara med än. Eventuellt kan det bero på att immunförsvaret fick signaler som gjorde att det började bryta ner cancercellerna i kroppen.

Forskarna ska nu gå vidare med fler försök för att lära sig mer om processen. I förlängningen ska det förhoppningsvis ge nya och effektivare läkemedel mot den här cancerformen.

– Våra resultat är över förväntan. Vi har nu startat en uppföljning med andra ATR-hämmare för att undersöka hur de påverkar mössens immunförsvar. Vi vill veta varför denna kombinationsbehandling av precisionsmediciner mot ATR och ALK blir så bra, säger Ruth Palmer.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/cherylholt


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.