Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŒ Att pĂ„ta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r lika bra för ditt mentala vĂ€lmĂ„ende som att jogga

đŸŒŒ Att pĂ„ta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r lika bra för ditt mentala vĂ€lmĂ„ende som att jogga

De som jobbar i sin trÀdgÄrd nÄgra gÄnger i veckan fÄr samma mentala vÀlbefinnande som de som trÀnar pÄ gym eller joggar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns gott om studier som visar att trÀning, som löpning och cykling, Àr bra för din mentala hÀlsa. Men nu visar en studie att du kan nÄ samma effekt genom att bara arbeta i trÀdgÄrden nÄgra gÄnger i veckan.

Det Àr brittiska Royal Horticultural Society som i samarbete med University of Sheffield och University of Virginia undersökt hur trÀdgÄrdsarbete pÄverkat 6 000 mÀnniskor i ett försök.

Enligt en pressrelease visar det sig att de som arbetar i trÀdgÄrden tvÄ-tre gÄnger i veckan sÀnker stressnivÄn med 4,2 procent och ökar sitt mentala vÀlmÄende med 4,1 procent jÀmfört med en kontrollgrupp. Det Àr jÀmförbart med den effekt du fÄr av att springa eller cykla i högt tempo i Ätminstone 20 minuter Ät gÄngen, fyra gÄnger i veckan.

Det hÀr Àr knappast nÄgon nyhet för de som redan tycker om att pÄta i trÀdgÄrden. Men för oss andra finns det nu Ànnu en anledning till att börja se över rabatterna eller fundera pÄ en kolonilott.

– Det hĂ€r Ă€r första gĂ„ngen som nĂ„gon testat ”doseringen” av trĂ€dgĂ„rdsarbetets effekt pĂ„ den mentala hĂ€lsan. Bevisen pekar entydigt pĂ„ att ju oftare du arbetar i trĂ€dgĂ„rden desto bĂ€ttre Ă€r det för din mentala hĂ€lsa, sĂ€ger Lauriane Chalmin-Pui, RHS Wellbeing Fellow och en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande.

Det visar sig nÀmligen att de som jobbar i trÀdgÄrden varje dag höjer sitt vÀlbefinnande med 6,1 procent jÀmfört med de 4,1 procent som de som arbetar i trÀdgÄrden tvÄ-tre gÄnger i veckan kommer upp i.

TrÀdgÄrdsarbetet ger ocksÄ fysisk trÀning Àven för de som inte har nÄgon som helst lust att börja springa eller motionera pÄ annat sÀtt.

– Att arbeta i trĂ€dgĂ„rden Ă€r som att trĂ€na, men utan att du upplever det som samma sorts anstrĂ€ngning som att gĂ„ till ett gym kan vara. Du kan göra av med lika mycket energi genom att bara jobba i din trĂ€dgĂ„rd, sĂ€ger Lauriane Chalmin-Pui.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Jill Wellington


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.