Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŠ¶ Amputationer vid diabetes har minskat med 42 procent

đŸŠ¶ Amputationer vid diabetes har minskat med 42 procent

BÀttre behandlingsmetoder under de senaste Ären har minskat risken för att diabetessjuka ska behöva amputera en fot.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

En av de allvarliga komplikationerna som kan drabba den som har diabetes Àr den sÄ kallade diabetesfoten. Patienten fÄr dÄ problem med sÄr och infektioner pÄ foten som i vÀrsta fall kan leda till att foten mÄste amputeras.

Men nu visar en studie frÄn Göteborgs universitet att risken för att behöva genomgÄ en amputation har minskat betydligt de senaste 20 Ären.

NĂ€r forskarna tittade tillbaka pĂ„ patienter med diabetes typ 1 mellan 1998–2001 sĂ„ var sannolikheten för amputation 2,84 per 1 000 personer pĂ„ Ă„rsbasis. 2017–2019 var den siffran nere pĂ„ 1,64 per 1 000 personer. En nedgĂ„ng pĂ„ 42 procent.

Anledningen till den stora nedgÄngen tror forskarna Àr att behandlingen av diabetes förbÀttrats de senaste Ären.

– Vi ser ett trendbrott vid tidsperioden 2014–2016 och ett par Ă„r innan detta ser vi ocksĂ„ sjunkande lĂ„ngtidsblodsocker och förbĂ€ttrad njurfunktion. Det Ă€r de riskfaktorer som i denna studie visade sig vara de viktigaste för amputation hos personer med diabetes typ 1, sĂ€ger Sara Hallström, doktorand vid Göteborgs universitet och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

Bland förbĂ€ttringarna i behandlingen nĂ€mner forskarna bland annat kontinuerlig glukosmĂ€tning och avancerade insulinpumpar. Även införandet av multidiciplinĂ€ra diabetesfotteam som hjĂ€lper patienter som har problem med fötterna har inneburit en stor förbĂ€ttring.

– Den sjunkande förekomsten av amputationer för personer med diabetes Ă€r viktig dĂ„ amputation Ă€r ett ingrepp som orsakar ett stort lidande och funktionsnedsĂ€ttning för de personer som behöver genomgĂ„ detta, sĂ€ger Sara Hallström.

LÀs hela studien hÀr.

Bild: Pixabay/Steve Buissinne


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.