Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🦶 Amputationer vid diabetes har minskat med 42 procent

🦶 Amputationer vid diabetes har minskat med 42 procent

Bättre behandlingsmetoder under de senaste åren har minskat risken för att diabetessjuka ska behöva amputera en fot.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

En av de allvarliga komplikationerna som kan drabba den som har diabetes är den så kallade diabetesfoten. Patienten får då problem med sår och infektioner på foten som i värsta fall kan leda till att foten måste amputeras.

Men nu visar en studie från Göteborgs universitet att risken för att behöva genomgå en amputation har minskat betydligt de senaste 20 åren.

När forskarna tittade tillbaka på patienter med diabetes typ 1 mellan 1998–2001 så var sannolikheten för amputation 2,84 per 1 000 personer på årsbasis. 2017–2019 var den siffran nere på 1,64 per 1 000 personer. En nedgång på 42 procent.

Anledningen till den stora nedgången tror forskarna är att behandlingen av diabetes förbättrats de senaste åren.

– Vi ser ett trendbrott vid tidsperioden 2014–2016 och ett par år innan detta ser vi också sjunkande långtidsblodsocker och förbättrad njurfunktion. Det är de riskfaktorer som i denna studie visade sig vara de viktigaste för amputation hos personer med diabetes typ 1, säger Sara Hallström, doktorand vid Göteborgs universitet och studiens förstaförfattare, i ett pressmeddelande.

Bland förbättringarna i behandlingen nämner forskarna bland annat kontinuerlig glukosmätning och avancerade insulinpumpar. Även införandet av multidiciplinära diabetesfotteam som hjälper patienter som har problem med fötterna har inneburit en stor förbättring.

– Den sjunkande förekomsten av amputationer för personer med diabetes är viktig då amputation är ett ingrepp som orsakar ett stort lidande och funktionsnedsättning för de personer som behöver genomgå detta, säger Sara Hallström.

Läs hela studien här.

Bild: Pixabay/Steve Buissinne

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.