Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☑ AI kan diagnosticera ADHD med 99 procents säkerhet

☑ AI kan diagnosticera ADHD med 99 procents säkerhet

En AI har lärt sig känna igen mönster i hjärnan som visar om en person har ADHD och även vilka behandlingar som kan fungera bäst.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

För den som får diagnosen ADHD finns det gott om hjälp att få idag. Allt från anpassning av arbete eller skolgång till medicinsk behandling. Men för att få den hjälp man behöver måste man först få rätt diagnos. Här kan en AI som tagits fram av forskare på University at Buffalo hjälpa till.

Forskarna använde maskininlärning där en AI fick gå igenom mängder med bilder på vuxna människors hjärnaktivitet, både sådana som hade diagnosticerats med ADHD och de som inte hade ADHD. AI:n lärde sig på så sätt att se vilka typer av hjärnaktiviteter som kännetecknade ADHD.

Resultatet när AI:n sedan fick ställa diagnoser på bilder den inte hade facit till var smått enastående. Utslaget över hela gruppen hade AI:n rätt i 99 procent av fallen. Att studien rörde vuxna som fått diagnosen redan som barn gör att forskarna tror att det finns aktiviteter i hjärnan som orsakar ADHD och som kan användas för att ställa säkra diagnoser.

– Det här tyder på att kopplingar i hjärnan fungerar som stabila biomarkörer för ADHD, åtminstone så långt in i barndomen att en individ har anpassat sitt beteende så att det blir svårare att upptäcka de underliggande problemen, säger Chris McNorgan på University at Buffalo och studiens huvudförfattare.

AI:n skulle med andra ord kunna hjälpa läkare och psykologer att ställa korrekt diagnos även i fall som är svåra att avgöra med vanliga utredningar. Dessutom kan AI:n peka ut var på spektrat av ADHD som en person ligger.

Personlig behandling

Alla drabbas inte på samma sätt av ADHD och även en och samma person kan ha olika besvär från en dag till en annan. Det kan göra det svårt att avgöra vilken behandling som är bäst för varje enskild person. AI:n kan emellertid se mönster i fMRi-bilder som människor skulle ha väldigt svårt att se.

Förenklat fungerar det så att AI:n kan registrera hur olika områden i hjärnan kommunicerar med varandra. Om till exempel område A och område B kommunicerar med varandra kan det visa att personen har ADHD. Men inte om båda områdena samtidigt kommunicerar med område C.

Genom att identifiera en mängd sådana mönster kan AI:n inte bara avgöra om en person har ADHD utan även var på spektrumet personen ligger och vilken behandling som skulle fungera bäst. Det kan även öppna upp för nya typer av behandlingar.

– I och med att olika nätverk i hjärnan är aktiverade för människor på olika delar av spektrumet kan den här metoden göra det möjligt att utveckla terapier som fokuserar på specifika nätverk, säger Chris McNorgan.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.