Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ©č 3D-printing direkt pĂ„ organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

đŸ©č 3D-printing direkt pĂ„ organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

Ny teknik som gör det möjligt att 3D-printa medicinsk utrustning direkt pÄ organ som rör pÄ sig, exempelvis lungor, har potential att revolutionera behandling och kontroll av skador.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

I  takt med att 3D-printrar blir allt mer avancerade har de gjort intÄg pÄ fler och fler arenor. Det inkluderar det medicinska omrÄdet, dÀr de anvÀnds för ett flertal olika syften. Nu har ny teknik utvecklats som gör det möjligt att skriva ut medicinsk utrustning direkt pÄ organ, inklusive organ som rör pÄ sig, t.ex. ett hjÀrta eller en lunga.

Fördelarna med att kunna skriva ut med en 3D-printer pÄ rörliga organ Àr flera. Dels gör tekniken det möjligt att skriva ut pÄ plats och dÀrmed fÄ flexibel utrustning att anpassas direkt efter ytan den ska sitta pÄ. Dels Àr det möjligt att genomföra behandlingen utan att behöva koppla in externa apparater för att sköta andning eller blodomlopp under tiden, sÄ som Àr vanligt nÀr det genomförs kirurgisk behandling av den sortens organ.

– Den större bilden bakom forskningen Ă€r att kombinera 3D-printande med kirurgiska robotar. I framtiden kan det göra att 3D-printern enbart Ă€r en del av ett större sjĂ€lvstyrande system för medicinsk behandling. Det kommer kunna göra stor skillnad för exempelvis sjukdomar som covid-19, dĂ€r risken för smittspridning Ă€r stor vid behandling, sĂ€ger Michael McAlpine, professor vid University of Minnesota, till sajten EurekAlert.

För att komma runt problemen med att printa direkt pÄ en yta som rör sig och Àndrar form, anvÀnds markörer för att följa med rörelserna, ungefÀr som motion tracking anvÀnds i filmer för att kunna lÀgga pÄ 3D-effekter som ska se naturliga ut. DÀrefter anvÀnds en mjuk hydrogel för att skriva ut sensorn, vilket gör sensorn mjuk och följsam.

Tekniken har visat sig fungera bÄde pÄ konstgjorda ytor och pÄ en djurlunga som blÄsts upp av en maskin. Principen har dÀrmed visat sig hÄlla Àven för levande vÀvnad, Àven om tester Àn sÄ lÀnge inte genomförts pÄ levande organismer.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.