Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🩹 3D-printing direkt på organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

🩹 3D-printing direkt på organ revolutionerar medicinsk behandling och kontroll

Ny teknik som gör det möjligt att 3D-printa medicinsk utrustning direkt på organ som rör på sig, exempelvis lungor, har potential att revolutionera behandling och kontroll av skador.

Per Pettersson
Per Pettersson

Dela artikeln

I  takt med att 3D-printrar blir allt mer avancerade har de gjort intåg på fler och fler arenor. Det inkluderar det medicinska området, där de används för ett flertal olika syften. Nu har ny teknik utvecklats som gör det möjligt att skriva ut medicinsk utrustning direkt på organ, inklusive organ som rör på sig, t.ex. ett hjärta eller en lunga.

Fördelarna med att kunna skriva ut med en 3D-printer på rörliga organ är flera. Dels gör tekniken det möjligt att skriva ut på plats och därmed få flexibel utrustning att anpassas direkt efter ytan den ska sitta på. Dels är det möjligt att genomföra behandlingen utan att behöva koppla in externa apparater för att sköta andning eller blodomlopp under tiden, så som är vanligt när det genomförs kirurgisk behandling av den sortens organ.

– Den större bilden bakom forskningen är att kombinera 3D-printande med kirurgiska robotar. I framtiden kan det göra att 3D-printern enbart är en del av ett större självstyrande system för medicinsk behandling. Det kommer kunna göra stor skillnad för exempelvis sjukdomar som covid-19, där risken för smittspridning är stor vid behandling, säger Michael McAlpine, professor vid University of Minnesota, till sajten EurekAlert.

För att komma runt problemen med att printa direkt på en yta som rör sig och ändrar form, används markörer för att följa med rörelserna, ungefär som motion tracking används i filmer för att kunna lägga på 3D-effekter som ska se naturliga ut. Därefter används en mjuk hydrogel för att skriva ut sensorn, vilket gör sensorn mjuk och följsam.

Tekniken har visat sig fungera både på konstgjorda ytor och på en djurlunga som blåsts upp av en maskin. Principen har därmed visat sig hålla även för levande vävnad, även om tester än så länge inte genomförts på levande organismer.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.