Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚰 Svenskt vattenreningsbolag expanderar internationellt

🚰 Svenskt vattenreningsbolag expanderar internationellt

Det svenska vattenreningsföretaget Wayout International tar in 60 miljoner i nytt kapital.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

Wayout International, ett svenskt vattenreningsbolag, har precis tagit in 60 miljoner i nytt kapital. Företagets teknik kan rena saltvatten, sjövatten och avloppsvatten frÄn industrier sÄ att det fungerar som dricksvatten - över hela vÀrlden.

”Det som utmĂ€rker oss Ă€r att vi har en lösning som gĂ„r frĂ„n att rengöra vatten till att förse konsumenterna. Vi har ett 360-gradigt synsĂ€tt pĂ„ vattenförsörjning och Ă€r med hela vĂ€gen. Det Ă€r en av vĂ„ra framgĂ„ngsfaktorer”, sĂ€ger bolagets VD Ulf Stenerhag till Digital.

Det som skiljer Wayout frÄn andra företag inom branschen Àr att de inte endast fokuserar pÄ att rena vatten eller att sÀlja det bakom ett varumÀrke. Företagets teknologi ser likadan ut över hela vÀrlden. Den kombinerar processteknik med mjukvaruapplikationer, vilket gör det möjligt att producera och leverera dricksvatten var som helst pÄ planeten. Detta sker med ett minimalistisk ekologiskt avtryck. Wayout tar betalt för renat vatten per liter.

​​”VĂ„r enhet kan rena sjövatten, saltvatten och avloppsvatten frĂ„n industrier. Vi renar ner till rent vatten och tillsĂ€tter sedan mineraler för att det ska bli hĂ€lsosamt dricksvatten. Wayouts affĂ€rsidĂ©, att producera vatten lokalt, hanterar flera klimatutmaningar pĂ„ en gĂ„ng som tappning, logistik och distribution. Även en minskning av anvĂ€ndningen av plastflaskor leder till minskade koldioxidutslĂ€pp”, sĂ€ger Stenerhag.

I den senaste investeringsrundan tar Wayout in 60 miljoner kronor frÄn bÄde svenska och internationella investerare. Detta kapitaltillskott har öronmÀrkts för att expandera företagets dotterbolag i Mellanöstern. I framtiden ska Wayout ocksÄ etablera sig i omrÄden runt Indiska Oceanen och i Asien.

Digital skriver att under 2021 sÄ hade Wayout International en omsÀttning pÄ 867.000 kronor och ett minusresultat pÄ 22 Mkr. Resultatet för 2022 har inte presenterats Ànnu, men Stenerhag sÀger att 2023 ser ut att bli bÀttre:

”Vi Ă€r ett industriellt bolag sĂ„ det Ă€r lĂ„nga ledtider för vĂ„ra enheter att komma pĂ„ plats. Vi har fĂ„tt in bestĂ€llningar, men det kommer att dröja innan vi fĂ„r in intĂ€kter. 2023 ser bĂ€ttre ut”, sĂ€ger Stenerhag.

LĂ€s mer om Wayout International:

🚰 Wayout i stort vattenreningsprojekt i Indien
Det svenska startup-bolaget Wayout, vars innovation effektivt rengör vatten, har landat ett kontrakt vÀrt 39 miljoner euro i staden Goa, Indien.
🚰 Wayout och Alfa Laval visar hĂ„llbar vattenproduktion i Dubai
En mikrofabrik som producerar klart och rent vatten Àr uppfinningen av svenska startup-företaget Wayout. Tillsammans med Alfa Laval öppnar de nu ett showroom i Dubai.
💧 Svenskarna som vill förse vĂ€rlden med rent dricksvatten
TÀnk om det fanns ett Tesla för vatten? En organisation som svepte in och tog itu med ett stort problem pÄ ett innovativt och skalbart sÀtt. Det Àr vad svenska Wayout vill göra.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.