Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏳 Världens vitaste färg blir ännu vitare – och minskar behovet av luftkonditionering

🏳 Världens vitaste färg blir ännu vitare – och minskar behovet av luftkonditionering

En ultravit färg kan reflektera 98,5 procent av inkommande solljus och sänka temperaturen lika mycket som en tio kilowatts luftkonditionering.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

I november kunde vi rapportera att forskare vid Purdue University i USA hade skapat en ultravit färg. Nu har samma forskare lyckats göra färgen ännu vitare enligt ett pressmeddelande. Den nya versionen av färgen reflekterar 98,5 procent av solljuset medan den gamla versionen ”bara” kom upp i 95,5 procent. Traditionella högreflekterande vita färger reflekterar inte mer än 80–90 procent av solljuset.

Färgen reflekterar både synligt och infrarött ljus. Det sistnämnda gör att färgen reflekterar bort värme från exempelvis tak och väggar och kan på så sätt göra området som är målat kallare än den omgivande luften. Det gör också att behovet av luftkonditionering minskar eftersom värmen reflekteras bort i stället för att tränga in i ett hus under varma dagar.

Tester visar att ytor som målats med färgen är cirka fyra grader Celsius kallare än den omgivande luften under starkt solsken. På nätterna, när vi vill ha det svalt för att sova, blir effekten ännu tydligare. Då sänker färgen temperaturen med hela tio grader under heta dygn.

– Om vi skulle måla ett tak på 1 000 fot (cirka 90 kvm) så uppskattar vi att du skulle få en kylningseffekt på tio kilowatt. Det är mer än vad de flesta luftkonditioneringsanläggningar för hushåll klarar av, säger Xiulin Ruan, professor vid Purdue University och en av forskarna bakom färgen, i ett pressmeddelande.

Nyckeln till den nya färgen är att forskarna bytt ut en av ingredienserna i den gamla färgen. I stället för att blanda in kalciumkarbonat använder forskarna nu bariumsulfat. Det gör inte bara färgen vitare utan ökar reflektionen på ytterligare ett sätt.

I bariumsulfat har partiklarna många olika storlekar. Storleken avgör hur ljuset reflekteras så ju fler olika partikelstorlekar i färgen desto mer ljus kan reflekteras.

– En hög partikelkoncentration där partiklarna också har olika storlek ger färgen den största ljusspridningen, vilket bidrar till den högsta nivån av reflektering, säger Joseph Peoples, doktorand vid Purdue University och en av forskarna bakom färgen.

Forskarna har testat att färgen klarar utomhusmiljöer och den ska också kunna tillverkas med existerade produktionsprocesser.

Blid: Purdue University/Jared Pike (Bilden visar professor Xiulin Ruan vid Purdue University med ett exempel på den nya färgen.)


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.