Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚪️ Ultravit färg sänker temperaturen utan luftkonditionering

⚪️ Ultravit färg sänker temperaturen utan luftkonditionering

En ny högreflekterande färg kan reflektera så mycket av solljuset att den målade ytan blir kallare än luften runt omkring.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Forskare vid Purdue University i USA har tagit fram en vit färg som kan reflektera 95,5 procent av solljuset. De ytor som målas med färgen kan därmed hålla en lägre temperatur än luften i omgivningen.

Nu finns det redan högreflekterande vita färger på marknaden, men de kan bara reflektera 80–90 procent av solljuset. Det räcker inte för att sänka temperaturen under den omgivande temperaturen.

I de tester som forskarna utfört klarar färgen att hålla tio grader lägre temperatur under natten och 1,7 grader lägre när solen värmer som mest. Enligt forskarnas beräkningar motsvarar det en kylanläggning som drar 37 W/m².

Det betyder att allt från basstationer för 5G till bostadshus och datacenter kan minska kylningsbehovet genom att måla ytterväggarna med den ultravita färgen.

I en värld som blir allt varmare är det väldigt värdefullt att ha en enkel och billig kylteknik. Effekterna från ökad hetta, speciellt i områden som redan är väldigt varma, kan annars bli drastiska.

Beräkningar från International Labour Organization, ILO, visar till exempel att kraftig hetta kommer att minska produktiviteten i världen motsvarande 80 miljoner fulltidsjobb fram till 2030. Vi har redan sett exempel på detta. I Bangladesh 2007 tvingades 18 fabriker med totalt 30 000 anställda stänga under en värmebölja sedan 500 arbetare fått värmeslag och behövt sjukhusvård.

Många av de länder som drabbas värst av värmeböljor är fattiga länder så en kyllösning måste vara både effektiv och billig. Ett krav som forskarna menar att den nya ultravita färgen klarar med råge.

– Vår färg kan tillverkas med existerande produktionsprocesser så priset borde inte bli högre än för dagens färger och kan rent av bli lägre. Nyckeln nu är att kunna garantera att färgen är lika hållbar som de färger som används idag, säger Xiulin Ruan, professor vid Purdue University och försteförfattare till studien.

En anledning till att färgen kan bli billigare än dagens högreflekterande färger är att forskarna använder kalciumkarbonat istället för titandioxid som reflekterande ämne. Kalciumkarbonat är vanligt förekommande till skillnad från titan och det borde kunna ge lägre priser när massproduktionen kommer igång.

Läs hela rapporten här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.