Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
👕 UttjĂ€nta bomullsklĂ€der kan bli till nylon eller etanol

👕 UttjĂ€nta bomullsklĂ€der kan bli till nylon eller etanol

Genom att tillsÀtta svavelsyra pÄ rÀtt sÀtt gÄr det att göra nya klÀder eller brÀnsle av gamla bomullstextilier som inte kan ÄteranvÀndas.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Att Ätervinna bomull Àr inte helt lÀtt och det gör att 25 miljoner ton bomullstextilier gÄr till förbrÀnning eller hamnar pÄ tippar runt om i vÀrlden varje Är. En ny metod kan nu göra det möjligt att omvandla bomullstyg till etanol eller nya textilier i nylon och spandex.

Problemet med Ätervinning av bomull Àr dels att det inte Ätervinns sÄ mycket som det Àr möjligt, dels att det inte gÄr att Ätervinna mycket av den bomull som slÀngs. Orsaken till det sistnÀmnda Àr att bomullsfibrerna blir kortare nÀr bomullen ÄteranvÀnds och blir till nya bomullstextilier. Till slut blir fibrerna sÄ korta att de inte gÄr att ÄteranvÀnda. Det Àr hÀr ett forskarlag frÄn Lunds tekniska högskola hittat en lösning.

Forskarna anvÀnder svavelsyra för att bryta ner bomullstyger till en sockerlösning, glukos. Glukos Àr en vÀldigt flexibel molekyl som har mÄnga anvÀndningsomrÄden.

– VĂ„r plan Ă€r att tillverka kemikalier som i sin tur kan bli olika typer av textilier, dĂ€ribland spandex och nylon. Ett alternativ kan vara att göra etanol, sĂ€ger Edvin Ruuth, forskare i kemiteknik vid Lunds tekniska högskola och en av forskarna bakom studien i ett pressmeddelande.

SjÀlva metoden att anvÀnda svavelsyra för att bryta ner bomull Àr inte ny. Redan pÄ 1800-talet kom man pÄ hur man kunde göra detta. Problemet var bara att metoden varken var ekonomiskt eller miljömÀssigt hÄllbar.

Lundaforskarnas metod ska dock vara bÄde lönsam och skonsam. Nyckeln ligger i att hitta rÀtt koncentration av syra, rÀtt antal behandlingssteg och rÀtt temperatur för behandlingen.

– Det som gör bomull unikt Ă€r att dess cellulosa har en hög kristallinitet. Det gör det svĂ„rt för kemikalier att bryta ner och anvĂ€nda bestĂ„ndsdelarna. Dessutom finns mycket ytbehandlingsmedel, fĂ€rg och andra föroreningar som mĂ„ste tas bort. Och strukturmĂ€ssigt skiljer det sig mycket Ă„t mellan en frottĂ©handduk och ett par gamla jeans, sĂ€ger Edvin Ruuth.

Att det Ă€r problematiskt att hitta rĂ€tt metod kan visas av att forskarna till att börja med bara lyckades göra glukos av 3–4 procent av bomullen. Men efter mycket utveckling Ă€r de nu uppe i 90 procent och det bör göra metoden kommersiellt gĂ„ngbar.

Det som krÀvs nu Àr logistiklösningar dÀr bomullen sorteras sÄ att det som inte kan Ätervinnas anvÀnds för att göra glukos i stÀllet för att gÄ till förbrÀnning eller hamna pÄ tippar. Om det kommer pÄ plats runt om i vÀrlden kan vi slippa att mer eller mindre slösa bort 25 miljoner ton bomull varje Är och istÀllet fÄ fram anvÀndbar glukos.

LÀs hela studien hÀr.

Foto: Edvin Ruuth.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.