Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏎 Svenska sportbilstillverkaren lanserar kompakt elmotor

🏎 Svenska sportbilstillverkaren lanserar kompakt elmotor

Koenigsegg är mest kända för löjligt snabba prestandabilar. Deras begåvade ingenjörer innoverar dock gärna för miljön.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Om du gillar bilar har du säkert hört talas om Koenigsegg. Den lilla svenska tillverkaren gör bland de snabbaste bilarna i världen. Deras för närvarande snabbaste bil är Koenigsegg Jesko Absolut, med dess hissnande teoretiska toppfart på 530 kilometer i timmen.

Koenigseggs prestationer slutar dock inte med deras jakt på fart. Där de flesta små sportbilstillverkare köper befintliga komponenter från andra tillverkare, utvecklar Koenigsegg i stort sett allt på egen hand, däribland motorer.

Quarkmotor bredvid en läskburk som referens. Bild: Koenigsegg

Deras senaste utannonsering handlar om elmotorn Quark. 340 hästar låter imponerande, även om andra elmotorer ger lika mycket eller rentav mer. Den verkligt anmärkningsvärda aspekten av denna motor är dess storlek och effektivitet. Eftersom det både är en radial (optimalt för effekt) och axial (optimalt för vridmoment) motor, bibehåller denna nya motor hög effektivitet vid alla varvtal.

Siffror för effekt och vridmoment. Bild: Koenigsegg

Elmotorn utvecklades för vad som är deras kanske märkligaste bil hittills. Koenigsegg Gemera, som presenterades för första gången 2020, är inte tänkt att vara deras snabbaste hittills, utan den mest praktiska och bekväma. Den översta bilden visar Terrier-paketet: två Quark-motorer monterade på en enda växelriktare och går under namnet David. Hela paketet levererar totalt 680 hk och väger 85 kg.

Koenigsegg Gemera: en 3-cylindrig hybrid som sparar miljön... i 400 km/h Bild: Koenigsegg

Bilen har plats för fyra personer och har ett imponerande hybriddrivsystem, bestående av Terrier-motorn samt en till synes ynklig 3-cylindrig motor. Den lilla men avancerade motorn har Koenigseggs Freevalve-system, som gör att varje ventil kan röra sig individuellt, vilket ger en extremt effektiv bränsleförbränning. Eller kortare sagt: en grön familjebil som kan överskrida hastigheter på 400km/h.

Koenigseggs förhoppningar är att sälja båda dessa teknologier till andra biltillverkare så att du förhoppningsvis en dag kan hitta endera eller båda i prisvärda vanliga bilar. Inte nog med det, Koenigsegg tror att dessa enheter kan vara användbara på båtar och på VTOL-flygplan.

⏲ Elbilar kommer kunna ladda fullt på fem minuter
När priset på batterier fortsätter minska, tillsammans med kortare tid som behövs för att ladda bilen - då passerar vi tipping point med råge

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.