Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ Svenska skogar bromsar klimatförĂ€ndringarna

đŸŒČ Svenska skogar bromsar klimatförĂ€ndringarna

Sveriges skogar fungerar som en kolsÀnka och binder 35,5 miljoner ton koldioxid.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Vi mÄste minska utslÀppen av vÀxthusgaser för att mildra effekterna av klimatförÀndringarna och turligt nog har vi i Sverige nÄgot som kan hjÀlpa oss med det alldeles gratis. Skog och mark fungerar nÀmligen som utmÀrkta kolsÀnkor och lÄser mycket koldioxid medan trÀd och vÀxter vÀxer.

En undersökning frÄn NaturvÄrdsverket visar att skog och mark tog upp 35,5 miljoner ton koldioxidekvivalenter under 2019. Som jÀmförelse kan vi nÀmna att alla personbilar i Sverige slÀppte ut 10,1 miljoner ton under 2019.

Avverkning och brÀnder orsakar en del utslÀpp av vÀxthusgaser, men det Àr marginellt jÀmfört med hur mycket koldioxid vÀxande skog kan lÄsa.

Och vi skulle kunna utnyttja vÄra marker Ànnu mer som kolsÀnkor förhÄllandevis enkelt. Ett problem Àr nÀmligen att drÀnerade vÄtmarker stÄr för stora utslÀpp. Idag slÀpper de ut cirka tio miljoner ton vÀxthusgaser, lika mycket alltsÄ som alla personbilar i Sverige. Genom att Äterskapa dessa vÄtmarker skulle mycket av dessa utslÀpp stoppas och vÄtmarkerna skulle istÀllet fungera som en kolsÀnka.

SÄ genom att vÄrda vÄra skogar och Äterskapa vÄtmarker kan vi binda tiotals miljoner ton koldioxid utan att det kostar oss nÄgot. Med ett varsamt skogsbruk ger det tvÀrtom ekonomisk vinst samtidigt som vi minskar utslÀppen. Allt vi behöver göra Àr att se pÄ medan skogen vÀxer.

– SĂ„ lĂ€nge vi inte avverkar mer Ă€n den Ă„rliga tillvĂ€xten och inte rĂ„kar ut för alltför mycket störningar som större brĂ€nder och insektsangrepp kommer kolförrĂ„det i skogen fortsĂ€tta öka, sĂ€ger Mattias Lundblad, forskare pĂ„ SLU i ett pressmeddelande.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.