Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 ”Svampen” som fångar vatten ur tomma luften

💧 ”Svampen” som fångar vatten ur tomma luften

En sorts aerogel kan omvandla upp till 95 procent av fukten i luften till dricksvatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

785 miljoner människor saknar säker tillgång till dricksvatten, men en svampliknande aerogel kan hjälpa åtminstone en del av dem. Aerogelen, som forskare vid National University of Singapore tagit fram, kan nämligen fånga upp det vatten som finns i luften.

Aerogelen består av långa polymerer som kombineras med porösa strukturer som kallas metal-organic frameworks. Det ger en väldigt stor yta i förhållande till vikten. De kemiska egenskaperna i aerogelen gör att olika delar av den attraherar och repellerar vatten.

I praktiken innebär det att aerogelen suger åt sig vattenmolekyler som finns i luften, kondenserar dem till vatten och sedan låter det rinna ut som dricksvatten. I tester som forskarna genomfört kunde ett kilo av materialet producera 17 liter vatten per dygn. Kvaliteten på vattnet uppfyllde också WHO:s krav för att det ska kunna användas som dricksvatten.’

Professor Ho Ghim Wei, dr Gamze Yilmaz och dr Fan Lu Meng är några av forskarna bakom den nya aerogelen som kan producera vatten ur tomma luften.

Nu finns det redan lösningar som också kan skapa dricksvatten ut luften. Vi har till exempel tidigare skrivit om en metod som använder sol- och hydropaneler för att producera vattnet. Det finns också väldigt enkla lösningar som i stort sett bara fångar kondens i stora nät.

Lösningen från National University of Singapore hamnar någonstans mellan dessa lösningar. Den kräver inte el som hydropanelerna och är mer effektiv än att bara sätta upp nät. Om solen skiner kan aerogelen omvandla 95 procent av fukten i luften till dricksvatten. Om solen inte skiner minskar effektiviteten något, men aerogelen producerar ändå vatten.

I och med att aerogelen inte behöver någon el kan den användas överallt i världen. Den kan också snabbt tas i bruk då den inte behöver någon existerande infrastruktur. Det gör att den kan fungera både som en permanent vattenkälla och som nödhjälp vid tillfällig torka. Att den är väldigt lätt och inte innehåller några rörliga delar gör att den enkelt kan transporteras och inte behöver repareras.

– I och med att vattenångan i atmosfären hela tiden fylls på av den hydrologiska cykeln så ger vår uppfinning en lovande lösning för att på ett hållbart sätt producera färskvatten i många olika klimat till en minimal energikostnad, säger professor Ho Ghim Wei vid National University of Singapore och den som ledde projektet.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.