Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 ”Svampen” som fĂ„ngar vatten ur tomma luften

💧 ”Svampen” som fĂ„ngar vatten ur tomma luften

En sorts aerogel kan omvandla upp till 95 procent av fukten i luften till dricksvatten.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

785 miljoner mÀnniskor saknar sÀker tillgÄng till dricksvatten, men en svampliknande aerogel kan hjÀlpa Ätminstone en del av dem. Aerogelen, som forskare vid National University of Singapore tagit fram, kan nÀmligen fÄnga upp det vatten som finns i luften.

Aerogelen bestÄr av lÄnga polymerer som kombineras med porösa strukturer som kallas metal-organic frameworks. Det ger en vÀldigt stor yta i förhÄllande till vikten. De kemiska egenskaperna i aerogelen gör att olika delar av den attraherar och repellerar vatten.

I praktiken innebĂ€r det att aerogelen suger Ă„t sig vattenmolekyler som finns i luften, kondenserar dem till vatten och sedan lĂ„ter det rinna ut som dricksvatten. I tester som forskarna genomfört kunde ett kilo av materialet producera 17 liter vatten per dygn. Kvaliteten pĂ„ vattnet uppfyllde ocksĂ„ WHO:s krav för att det ska kunna anvĂ€ndas som dricksvatten.’

Professor Ho Ghim Wei, dr Gamze Yilmaz och dr Fan Lu Meng Àr nÄgra av forskarna bakom den nya aerogelen som kan producera vatten ur tomma luften.

Nu finns det redan lösningar som ocksÄ kan skapa dricksvatten ut luften. Vi har till exempel tidigare skrivit om en metod som anvÀnder sol- och hydropaneler för att producera vattnet. Det finns ocksÄ vÀldigt enkla lösningar som i stort sett bara fÄngar kondens i stora nÀt.

Lösningen frÄn National University of Singapore hamnar nÄgonstans mellan dessa lösningar. Den krÀver inte el som hydropanelerna och Àr mer effektiv Àn att bara sÀtta upp nÀt. Om solen skiner kan aerogelen omvandla 95 procent av fukten i luften till dricksvatten. Om solen inte skiner minskar effektiviteten nÄgot, men aerogelen producerar ÀndÄ vatten.

I och med att aerogelen inte behöver nÄgon el kan den anvÀndas överallt i vÀrlden. Den kan ocksÄ snabbt tas i bruk dÄ den inte behöver nÄgon existerande infrastruktur. Det gör att den kan fungera bÄde som en permanent vattenkÀlla och som nödhjÀlp vid tillfÀllig torka. Att den Àr vÀldigt lÀtt och inte innehÄller nÄgra rörliga delar gör att den enkelt kan transporteras och inte behöver repareras.

– I och med att vattenĂ„ngan i atmosfĂ€ren hela tiden fylls pĂ„ av den hydrologiska cykeln sĂ„ ger vĂ„r uppfinning en lovande lösning för att pĂ„ ett hĂ„llbart sĂ€tt producera fĂ€rskvatten i mĂ„nga olika klimat till en minimal energikostnad, sĂ€ger professor Ho Ghim Wei vid National University of Singapore och den som ledde projektet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.