Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Förnybart system skapar dricksvatten ur luften

💧 Förnybart system skapar dricksvatten ur luften

Paneler som drivs av solljus extraherar vattenÄnga ur luften och omvandlar den till rent dricksvatten.

Linn Winge
Linn Winge

Dela artikeln

TÀnk om det var möjligt att extrahera vattenÄnga ur atmosfÀren och fÄ hygieniskt, frÀscht och drickbart vatten. Det skulle hjÀlpa mÄnga hushÄll som inte har tillgÄng rent vatten, exempelvis hemmen i Navajo i sydvÀstra USA. Zero Mass Water Source hydropaneler gör just detta. De anvÀnder förnybar energi till att förse mÀnniskor med rent dricksvatten frÄn luften.

Panelerna anvĂ€nds i fler Ă€n fyrtio lĂ€nder vĂ€rlden över. Ett av projekten förser femton Navajo-hushĂ„ll med denna revolutionerande “luft till vatten-teknik” genom ett bidrag frĂ„n Unreasonable Group och Barclays Bank. BĂ€st av allt, projektet Ă€r en hit.

– Vi Ă€r sĂ„ glada att se att dessa system kommer till vĂ„ra samhĂ€llen som inte har haft tillgĂ„ng till vatten under alla dessa Ă„r, sĂ€ger Mae Franklin, representant för Navajo-samhĂ€llena Cameron och Coalmine, till Good News.

Hur fungerar dÄ denna teknik? Hydropanelerna drivs med solenergi sÄ de kan placeras var som helst. De har flÀktar som suger in luft frÄn atmosfÀren och pressar den genom ett Àmne med hygroskopiska egenskaper som absorberar fukt. DÀrefter extraheras den uppfÄngade vattenÄngan och kondenseras till vÀtska, vilken samlas upp i hydropanelens behÄllare. Vattnet mineraliseras för att fÄ önskvÀrd smak och sammansÀttning. Sedan Àr vattnet klart att drickas.

– En standardmodell med tvĂ„ paneler producerar 4-10 liter vatten varje dag och har 60 liters lagringskapacitet, sĂ€ger Cody Frisen, VD för Zero Mass Water till Good News.

– Panelerna hĂ„ller i 15 Ă„r och anvĂ€nder solenergi och ett litet batteri för att möjliggöra vattenproduktion.

Ett av Zero Mass Waters instagraminlÀgg som visar hydropanelerna.

Vattnets kvalitet överstiger godkÀnd standard i alla lÀnder dÀr systemet har börjat anvÀndas. Utöver det Àr var och en av panelerna ansluten till ett molnbaserat nÀtverk dÀr prestanda och kvalitet övervakas sÄ att projektet kan bli bÀttre och bÀttre. Beroende pÄ hur mÄnga paneler som anvÀnds sÄ kan systemet försörja allt frÄn enstaka hushÄll, skolor och hotell till hela samhÀllen.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.