Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💧 Förnybart system skapar dricksvatten ur luften

💧 Förnybart system skapar dricksvatten ur luften

Paneler som drivs av solljus extraherar vattenånga ur luften och omvandlar den till rent dricksvatten.

Linn Winge
Linn Winge

Tänk om det var möjligt att extrahera vattenånga ur atmosfären och få hygieniskt, fräscht och drickbart vatten. Det skulle hjälpa många hushåll som inte har tillgång rent vatten, exempelvis hemmen i Navajo i sydvästra USA. Zero Mass Water Source hydropaneler gör just detta. De använder förnybar energi till att förse människor med rent dricksvatten från luften.

Panelerna används i fler än fyrtio länder världen över. Ett av projekten förser femton Navajo-hushåll med denna revolutionerande “luft till vatten-teknik” genom ett bidrag från Unreasonable Group och Barclays Bank. Bäst av allt, projektet är en hit.

– Vi är så glada att se att dessa system kommer till våra samhällen som inte har haft tillgång till vatten under alla dessa år, säger Mae Franklin, representant för Navajo-samhällena Cameron och Coalmine, till Good News.

Hur fungerar då denna teknik? Hydropanelerna drivs med solenergi så de kan placeras var som helst. De har fläktar som suger in luft från atmosfären och pressar den genom ett ämne med hygroskopiska egenskaper som absorberar fukt. Därefter extraheras den uppfångade vattenångan och kondenseras till vätska, vilken samlas upp i hydropanelens behållare. Vattnet mineraliseras för att få önskvärd smak och sammansättning. Sedan är vattnet klart att drickas.

– En standardmodell med två paneler producerar 4-10 liter vatten varje dag och har 60 liters lagringskapacitet, säger Cody Frisen, VD för Zero Mass Water till Good News.

– Panelerna håller i 15 år och använder solenergi och ett litet batteri för att möjliggöra vattenproduktion.

Ett av Zero Mass Waters instagraminlägg som visar hydropanelerna.

Vattnets kvalitet överstiger godkänd standard i alla länder där systemet har börjat användas. Utöver det är var och en av panelerna ansluten till ett molnbaserat nätverk där prestanda och kvalitet övervakas så att projektet kan bli bättre och bättre. Beroende på hur många paneler som används så kan systemet försörja allt från enstaka hushåll, skolor och hotell till hela samhällen.

📝 Få en dos faktabaserad optimism varje vecka.

Bli en del av över 15 000 optimistiska, framtidsinriktade prenumeranter som vill att framtiden kommer snabbare.