Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🏛 Jag vill bo i en svamp - annars fĂ„r jag kramp

🏛 Jag vill bo i en svamp - annars fĂ„r jag kramp

Med svampmycel kan det snart bli möjligt att skapa ekologiskt hÄllbara byggnader som Àr helt komposterbara, sjÀlvvÀxande och till och med sjÀlvreparerande.

Marco Borsari
Marco Borsari

Dela artikeln

Byggsektorn Àr en av de minst innovativa branscherna sett till rÄvaruanvÀndning och har framförallt anvÀnt sig av traditionella material som stÄl, betong och trÀ. Det innebÀr dÀrför ocksÄ att kostnader för utvinning, bearbetning och konstruktion Àr höga.

Sektorn har ocksÄ en hög miljöpÄverkan dÄ byggandet stÄr för 39 procent av de globala energirelaterade utslÀppen.

De mest avancerade forskningsomrĂ„dena inom byggsektorn idag Ă€r nollutslĂ€ppsbyggnader och intelligenta hus.‌ Samtidigt sĂ„ gĂ„r utvecklandet av nya byggmaterial ganska lĂ„ngsamt framĂ„t. Det Ă€r fortfarande lĂ„ngt kvar till effektiva tekniker kopplade till den cirkulĂ€ra ekonomin och noll-avfallsbyggande finns pĂ„ plats.

Men tÀnk om det ocksÄ fanns en helt ny teknik som bestod av enbart industriellt oanvÀnt komposterbart material, vilket gjorde att byggnaderna kunde vÀxa och regenerera sig sjÀlva?

Det kanske lÄter som science fiction, men det finns pÄ riktigt i form av mycel, den vegetabiliska delen av svamp!

En byggnad som monterar sig sjÀlv?

Tro det eller ej, svampkonstruktioner Àr möjliga och de existerar redan. Eller rÀttare sagt, de fanns innan de sedan komposterades.

2014 byggde TheLiving studio Hy-FI, den första svampbyggnaden i New York.

‌

Hi-Fy Àr ett 13 meter högt torn byggt med 10 000 myceltegel. NÀr utstÀllningen var över togs den isÀr, komposterades och det organiska materialet Äterfördes till jorden.

‌
För att skapa byggmaterialet sÄ strimlar man skördeavfall och mycel lÀggs i en form dÀr den fÄr vÀxa till. Efter bara fem dagar har en fÀrdig tegelsten skapats av svampens ÀmnesomsÀttning. Detta material Àr lÀtt, motstÄndskraftigt och billigt, och bestÄr huvudsakligen av avfall. Dessutom har materialet en lÄg miljöpÄverkan.

Byggmaterialet som anvÀnds krÀver ingen utvinning och har endast ringa bearbetningskostnader och det smidigaste, det monterar sig sjÀlvt för att bilda tegelstenen.

Men hur Àr det med koldioxiden?

Svampar slÀpper ju ut koldioxid nÀr de vÀxer. Men genom att avfall smÀlts ned som annars skulle brytas ner fungerar det som en koldioxidlagring, vilket minskar utslÀppen i atmosfÀren.

Italienska experiment bakom nya materialen

Det italienska företaget Mogu fungerar som ett mycelindustriellt experimentcentrum för bland annat byggmaterial. Efter Är av forskning har man lyckats utveckla mycelmaterial i olika former, frÄn skum- till högdensitetsmaterial.

Liksom Hy-Fi odlas mycel under nÄgra dagar pÄ ett substrat av organiskt jordbruksavfall, vilket skapar ett sammanhÀngande och förstÀrkt material. För att göra det bestÀndigt, stabilt och sÀkert för mÀnniskor, sÄ torkas materialet lÄngsamt efter produktionen, vilket dödar mikroorganismen.

Utvecklingen har hittills gett upphov till tvÄ olika mycelapplikationer:

  • akustikpaneler med hög absorption i alla frekvenser
  • eleganta och motstĂ„ndskraftiga plattor
Foresta System Àr en ljuddÀmpande panel med myceliumskum och textilindustriavfall. Det Àr enkelt att montera pÄ grund av integrationen av en trÀstruktur och magneter. Dess unika design belönades med German Design Award 2022 i kategorin Eco Design..

‌
Konsten att skapa ett Àkta levande byggmaterial

Det kan tyckas konstigt att befintliga tekniker endast utnyttjar mycelets egenskaper för den initiala tillvÀxten av tegelstenen. Den senaste forskningen syftar dÀrför till att utveckla en teknik som lÄter svampen leva tillsammans med byggnaden.

Den fascinerande upptÀckten handlar om att svamp kan anvÀndas för att överföra elektriska signaler och data. Skogarna Àr fulla av mycelnÀtverk, som kan bearbeta och utbyta information mellan vÀxter och trÀd.

Detta innebÀr en Ànnu mer enastÄende anvÀndning av svamp i smarta byggnader.

I december 2019 inleddes Fungar-projektet för att skapa ett levande strukturellt substrat i mycel, som kan bearbeta och utbyta data med en dator. MÄlet Àr att skapa ett biomaterial som Àr sjÀlvbyggande och kan reparera och regenerera sig sjÀlvt, samt anpassa sig till den omgivande miljön.

Projektet finansieras med europeiska medel inom Horisont 2020. Konsortiet som ansvarar för projektet har en starkt tvÀrsektoriell vision som innefattar:

  • UWE Bristol i Storbritannien, som samordnande partnerexpert inom datavetenskap
  • Universitetet i Utrecht i NederlĂ€nderna för mykologi
  • Dansk CITE som stĂ„r för den arkitektoniska delen
  • det italienska företaget Mogu som industriell partner

‌För att materialet ska vara medvetet och effektivt Ă€r det nödvĂ€ndigt att "trĂ€na" och modifiera mycelets bioelektriska system. Utbildningen gör materialet kapabelt att upptĂ€cka och bearbeta viktig information, inklusive variationer i ljus, temperatur och föroreningar. Genom att ansluta den till en dator ska den aktivt kunna reagera pĂ„ stimuli genom att styra ljuskĂ€llor eller vĂ€rmekĂ€llor.

Foto: Fungar.
Personal pÄ Fungar som datortrÀnar levande mycel.

Denna utveckling handlar i första hand om att maximera mÀnniskors komfort och hÀlsa. Projektet avslutas i november 2022 med ett bygge av en fullskalig exempelbyggnad.

Utan kablar, sensorer och komplexa enheter, men genom att modifiera befintliga naturliga Àmnen, sÄ kommer vi i framtiden kunna leva och verka i mer hÀlsosamma och biologiskt nedbrytbara miljöer.

đŸ™ïž TrĂ€skyskrapor - den nya stadssiluetten
De senaste monteringsteknikerna för trÀpaneler gör det möjligt att höja ribban för skyskrapor i trÀ, vilket skapar organiska jÀttar med lÀgre miljöpÄverkan.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.