Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 SjögrĂ€s kan hjĂ€lpa oss att bli av med plastpartiklar i havet

🌿 SjögrĂ€s kan hjĂ€lpa oss att bli av med plastpartiklar i havet

En typ av sjögrÀs kan fÄnga plast i sina blad som sedan samlas i bollar och spolas upp pÄ strÀnderna nÀr det stormar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Posidonia oceanica Àr namnet pÄ en art av sjögrÀs som kan fungera som en fÀlla för plast som flyter omkring i Medelhavet. Det visar en studie frÄn Universitat de Barcelona. Forskarna bakom studien uppskattar att upp till 867 miljoner plastföremÄl kan fastna i sjögrÀset varje Är.

Att plasten fastnar i sjögrÀset istÀllet för att flyta runt i havet dÀr djur kan Àta plasten, fastna i den eller pÄ annat sÀtt skadas Àr förstÄs bra, men Posidonia oceanica har en annan fördel ocksÄ. NÀr bladen vissnar faller de nÀmligen av och bildar bollar som flyter upp pÄ strÀnderna.

– Plasten samlas i ett gytter av naturliga fibrer som bildar vad som kallas Neptunbollar och dessa bollar forslas sedan ut frĂ„n sjögrĂ€set och upp pĂ„ strĂ€nderna nĂ€r det stormar, sĂ€ger Anna SĂ nchez-Vidal, en av forskarna bakom studien.

Vissnade blad av sjögrÀs bildar Neptunbollar som spolas upp pÄ strÀnderna och dÄ tar med sig plast som fastnat i bladen.

Plasten som fastnat i de vissnade bladen bakas dÄ in i bollen och följer med upp pÄ land. DÀr blir det förstÄs mycket lÀttare att hitta och ta hand om plasten Àn om den flyter omkring i havet.

En annan fördel med Posidonia oceanica Àr att det finns sÄ mycket av den. Den skapar stora Àngar av sjögrÀs runt Medelhavets kuster och kan vÀxa pÄ allt frÄn en halvmeters djup ner till 40 meters djup. Totalt rÀknar forskarna med att Posidonia oceanica tÀcker 1,2 miljoner hektar av Medelhavets botten.

SjögrÀset fÄngar bÄde större plastbitar och smÄ mikroplaster som Àr mindre Àn fem millimeter stora. NÀr forskarna undersökte bollar som flutit upp pÄ Mallorcas strÀnder upptÀckte de att Neptunbollarna kunde innehÄlla upp till 1 500 smÄ och stora plastpartiklar per kilo boll.

Exakt vart alla bollar tar vÀgen Àr forskarna inte sÀkra pÄ Àn. En del flyter som sagt upp pÄ strÀnderna, men hur stor andel det Àr och om det finns bollar som hamnar pÄ andra stÀllen och i sÄ fall var fÄr framtida forskning utvisa.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.