Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌿 Sjögräs kan hjälpa oss att bli av med plastpartiklar i havet

🌿 Sjögräs kan hjälpa oss att bli av med plastpartiklar i havet

En typ av sjögräs kan fånga plast i sina blad som sedan samlas i bollar och spolas upp på stränderna när det stormar.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Posidonia oceanica är namnet på en art av sjögräs som kan fungera som en fälla för plast som flyter omkring i Medelhavet. Det visar en studie från Universitat de Barcelona. Forskarna bakom studien uppskattar att upp till 867 miljoner plastföremål kan fastna i sjögräset varje år.

Att plasten fastnar i sjögräset istället för att flyta runt i havet där djur kan äta plasten, fastna i den eller på annat sätt skadas är förstås bra, men Posidonia oceanica har en annan fördel också. När bladen vissnar faller de nämligen av och bildar bollar som flyter upp på stränderna.

– Plasten samlas i ett gytter av naturliga fibrer som bildar vad som kallas Neptunbollar och dessa bollar forslas sedan ut från sjögräset och upp på stränderna när det stormar, säger Anna Sànchez-Vidal, en av forskarna bakom studien.

Vissnade blad av sjögräs bildar Neptunbollar som spolas upp på stränderna och då tar med sig plast som fastnat i bladen.

Plasten som fastnat i de vissnade bladen bakas då in i bollen och följer med upp på land. Där blir det förstås mycket lättare att hitta och ta hand om plasten än om den flyter omkring i havet.

En annan fördel med Posidonia oceanica är att det finns så mycket av den. Den skapar stora ängar av sjögräs runt Medelhavets kuster och kan växa på allt från en halvmeters djup ner till 40 meters djup. Totalt räknar forskarna med att Posidonia oceanica täcker 1,2 miljoner hektar av Medelhavets botten.

Sjögräset fångar både större plastbitar och små mikroplaster som är mindre än fem millimeter stora. När forskarna undersökte bollar som flutit upp på Mallorcas stränder upptäckte de att Neptunbollarna kunde innehålla upp till 1 500 små och stora plastpartiklar per kilo boll.

Exakt vart alla bollar tar vägen är forskarna inte säkra på än. En del flyter som sagt upp på stränderna, men hur stor andel det är och om det finns bollar som hamnar på andra ställen och i så fall var får framtida forskning utvisa.

Läs hela studien här.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.