Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗑 Nu kan vi förvandla sopor till supermaterialet grafen

🗑 Nu kan vi förvandla sopor till supermaterialet grafen

En ny metod ger oss möjlighet att masstillverka grafen med matavfall och andra sopor som rÄmaterial.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Grafen Àr ett material som i sin renaste form Àr starkare Àn stÄl och leder elektricitet bÀttre Àn koppar. Problemet Àr att det Àr svÄrt att massproducera högkvalitativ grafen, men nu har forskare vid Rice University hittat en metod som kan öka produktionen tusenfalt. Och rÄmaterialet kan vara allt frÄn gamla bildÀck till kaffesump.

Dagens tillverkningsmetoder ger inte mer Àn nÄgot eller nÄgra gram grafen per dag, men forskarna rÀknar med att deras metod ska kunna generera ett kilo grafen varje dag. Det handlar om en typ av grafen som kallas turbostratiskt grafen. Den sortens grafen lÀmpar sig vÀldigt vÀl för att blanda in i andra material och pÄ sÄ sÀtt förbÀttra deras egenskaper.

Genom att blanda i sÄ lite som 0,5 procent grafen i cementen som ingÄr i betong gÄr det till exempel att öka tryckhÄllfastheten med 25 procent och minska cementtillverkningens miljöpÄverkan med en tredjedel. DÄ cementtillverkning stÄr för Ätta procent av mÀnsklighetens utslÀpp av koldioxid skulle detta kunna ha stor inverkan pÄ vÄr klimatpÄverkan.

En extra fördel med den nya metoden Àr att den kan anvÀnda allt som innehÄller kol som rÄmaterial. Det betyder att vi kan ta matavfall, plastpÄsar, trÀflis, gamla bildÀck med mera och omvandla det till ett material som kan förbÀttra betong, asfalt, tyger, plaster och mycket mer. SÄ material som pÄ mÄnga stÀllen deponerats pÄ tippar kan dÄ i stÀllet ÄteranvÀndas och bli till ett supermaterial.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.