Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌊 Musslor renar havet från mikroplaster

🌊 Musslor renar havet från mikroplaster

Blåmusslornas naturliga filtreringssystem kan användas för att plocka bort mikroplaster ur haven, utan att musslorna mår det minsta illa av det.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag finns det runt 150 miljoner ton plast som flyter omkring i våra hav. All denna plast kommer förr eller senare att brytas ner till mikroskopiska plastbitar, mikroplast. Att få bort mikroplasten ur haven är väldigt svårt, men en metod är att låta naturen själv hjälpa till.

Djur- och växtlivet i haven är förstår inte utvecklade för att ta hand om mikroplaster, men det verkar som att blåmusslor har ett inbyggt reningssystem som kan hantera även mikroplaster. Det visar en studie som forskare vid Plymouth Marine Laboratory i Storbritannien genomfört.

Blåmusslorna livnär sig normalt på att dra in havsvatten och filtrera innehållet. Det som är näring hamnar i matsmältningen medan oönskade ämnen blir till avföring. Testerna visar att blåmusslor kan filtrera ut mikroplaster utan att musslan tar någon skada alls. Avföringen sjunker direkt ner till havsbotten så mikroplasterna sprids inte vidare med havsströmmarna.

I laboratorieförsök kunde 300 blåmusslor filtrera ut över 250 000 bitar mikroplast varje timme. Enligt forskarna skulle musselodlingar vid flodmynningar därmed kunna fånga upp 20–25 procent av de mikroplaster som annars skulle ha runnit ut i havet.

Forskarna håller också på att testa en speciell bur för musselodling som också kan fånga upp avföringen i ett fack som enkelt kan tömmas när buren tas upp ut vattnet. Mikroplasterna i dessa rester kan sedan förhoppningsvis återvinnas eller brytas ner.

– Varje år hamnar uppskattningsvis åtta miljoner ton plast i haven. Det motsvarar en full lastbilslast med plast varje minut. Givetvis är det bättre att förbygga än att åtgärda i efterhand, men det är ändå väldigt glädjande att se hur en naturbaserad lösning i form av en anspråkslös mussla kan spela en viktig roll i vår kamp mot mikroplaster, säger professor Pennie Lindeque vid Plymouth Marine Laboratory, i ett pressmeddelande.

Bild: Pixabay/Inspiredimages


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.