Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚜 Mer variation pĂ„ Ă„krarna ger ökad mĂ„ngfald utan att minska skördarna

🚜 Mer variation pĂ„ Ă„krarna ger ökad mĂ„ngfald utan att minska skördarna

Att blanda olika grödor kan ge oss ett mer hÄllbart jordbruk och rent av öka skördarna.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag Àr det vanligt att odla samma gröda pÄ enorma arealer för att fÄ ett effektivt jordbruk. Men en studie frÄn Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, visar att det möjligt att öka hÄllbarheten i jordbruket utan att minska avkastningen.

En internationell forskargrupp under ledning av forskare pÄ SLU har analyserat 42 000 jÀmförelser av olika odlingssystem och brukningsÄtgÀrder. De har tittat pÄ hur olika former av diversifiering pÄverkar jordbruket.

Det handlar dÄ till exempel om ÄtgÀrder som att odla fler grödor i vÀxtföljden, sÄ blomremsor, minska jordbearbetningen, tillsÀtta stallgödsel samt skapa och restaurerar artrika livsmiljöer i landskapet.

Diversifiering skulle kunna ge oss ett mer hÄllbart jordbruk med mindre pÄverkan pÄ miljö och klimat. Men frÄgan Àr om det ocksÄ ger mindre skördar? NÄgot som förstÄs skulle göra det mindre intressant för jordbrukarna.

Enligt forskarna Àr det inte ett problem. I de flesta fall pÄverkades inte skörden alls och i en del fall ökade den rent av.

– VĂ„r studie visar att diversifiering verkligen har potential att motverka den negativa pĂ„verkan pĂ„ miljön, och Ă€ven pĂ„ sjĂ€lva skörden, som vi ser att förenklade system har, sĂ€ger Giovanni Tamburini, tidigare postdoktor vid SLU och den som ledde studien.

Samtidigt förbÀttrade diversifieringen vattenkvalitet och bevarade markens bördighet. Dessutom ökade diversifieringen ekosystemtjÀnsterna pollinering och biologisk reglering av skadegörare frÄn deras naturliga fiender.

En sak som forskarna upptÀckte var att alla ÄtgÀrder inte var klimatsmarta Àven om de var bra pÄ andra sÀtt.

– Ett viktigt nĂ€sta steg Ă€r att identifiera vilka Ă„tgĂ€rder och förhĂ„llanden som leder till positiv respektive negativ klimatpĂ„verkan, sĂ„ att vi kan undvika de som ger negativa effekter, sĂ€ger Sara Hallin, professor pĂ„ SLU och medförfattare till studien.

LÀs hela studien hÀr.

Foto: Anna Lundmark


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.