Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💰 Lönsamt att Ă„tervinna gamla solpaneler

💰 Lönsamt att Ă„tervinna gamla solpaneler

Idag gÄr uttjÀnta solpaneler ofta direkt till soptippen, men 2050 kan marknaden för Ätervunnet material frÄn solpaneler vara vÀrd 800 miljarder kronor.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Idag hamnar uttjÀnta solpaneler pÄ soptippen i mÄnga delar av vÀrlden, men det kommer att Àndras förutspÄr det norska analysföretaget Rystad Energy. VÀrldsmarknaden för Ätervunnet material frÄn solpaneler Àr idag bara vÀrd cirka 1,7 miljarder kronor. Redan 2030 rÀknar Rystad Energy med att marknaden ska ha vuxit till 27 miljarder kronor och 2050 kommer den att ligga pÄ 800 miljarder kronor.

Orsaken till den ökade Ätervinningen Àr bÀttre Ätervinningsprocesser samt ett ökat behov av solpaneler. Det minskar kostnaden för Ätervinning samtidigt som priset pÄ material som behövs för att producera nya solpaneler ökar.

– Ökade energikostnader, förbĂ€ttrad Ă„tervinningsteknik och nya statliga regleringar kan bereda vĂ€gen för en marknad dĂ€r uttjĂ€nta solpaneler skickas till Ă„tervinning i stĂ€llet för till nĂ€rmaste tipp. Att Ă„tervinna solpaneler kan hjĂ€lpa energibolagen att sĂ€nka kostnaderna, undvika problem med försörjningskedjorna och öka möjligheterna för lĂ€nder att nĂ„ sina mĂ„l att producera solel, sĂ€ger Kristin Stuge, analytiker pĂ„ Rystad Energy, i ett pressmeddelande.

De material som Àr mest vÀrda att Ätervinna Àr silver, koppar och polykisel. Silver utgör bara 0,05 procent av en solpanel, men stÄr för hela 14 procent av materialvÀrdet. Polykisel Ä sin sida krÀver mycket energi vid tillverkningen, vilket gör det dyrt och vÀrt att Ätervinna.

Stapeldiagram som visar tillvÀxten av marknaden för Ätervinning av solpaneler.
Marknaden för Ätervunnet material frÄn solpaneler kommer att öka kraftigt fram till 2030 och Ànnu mer mellan 2030 och 2050 förutspÄr analysföretaget Rystad Energy.

Ju mer som kan Ätervinnas desto mindre mÄste produceras av gruvindustrin och det har klara miljömÀssiga fördelar. Förutom att gruvorna kan ha stor negativ miljöpÄverkan i nÀrmiljön bidrar produktionen ocksÄ till klimatförÀndringarna. Produktionen av ett ton koppar till exempel genererar fyra ton koldioxidutslÀpp enligt Rystad Energy.

☀ Solcellspaneler stĂ„r nu inför sin senaste utmaning: Ă„tervinning
Det EU-finansierade PHOTORAMA-projektet strÀvar mot att utveckla innovativ teknik för att Ätervinna nÀstan alla rÄvaror som kommer frÄn solcellspaneler, att inte sprida förorenande metaller i miljön och fÄ ut det mesta av alla vÀrdefulla delar.
đŸ—ș Kartan visar var det Ă€r ekonomiskt att satsa pĂ„ egen solkraft
En ny karttjÀnst kan visa de ekonomiska förutsÀttningarna för att installera solpaneler pÄ just ditt hus.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.