Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🗺 Kartan visar var det är ekonomiskt att satsa på egen solkraft

🗺 Kartan visar var det är ekonomiskt att satsa på egen solkraft

En ny karttjänst kan visa de ekonomiska förutsättningarna för att installera solpaneler på just ditt hus.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns flera olika tjänster på nätet som kan visa hur mycket solljus ett visst område får. Dessvärre ger inte det vanliga konsumenter information om de ekonomiska förutsättningarna för att installera solpaneler på det egna taket.

KTH-forskaren Nelson Sommerfeldt har uppmärksammat det problemet och tillsammans med bland andra Ida Lemoine från företaget Beteendelabbet har han undersökt vad människor behöver veta för att kunna ta bra beslut när det gäller installation av solpaneler.

Resultatet blev en solkarta som visar förutsättningarna för taken på varje hus. Du behöver bara skriva in din adress och årsförbrukningen av el så får du en analys av just ditt tak. Här får du information om hur många paneler som det är ekonomiskt att installera på taket. Du får också veta hur mycket el som panelerna kommer att producera och hur mycket den elen skulle kosta per månad.

Kartorna bygger på en ny datormodell som är utvecklad för att kunna förutse hushållets elproduktion. Hittills har två företag, Tyréns och Karlstad Energi, tagit fram solkartor med den nya modellen. Än så länge finns det kartor för Malmö, Göteborg, Södertälje, Huddinge och Karlstad.

– Tyréns och Karlstad Energi har gjort ett mycket bra arbete. I Tyréns SunEngine har vi använt en så kallad Monte Carlo-metod som gör 15 000 simuleringar i en stor analys som täcker in nästan alla tänkbara scenarier och resultat. Karlstad Energi använder ett annat angreppsätt där användaren får dra i reglage och direkt ser vad som händer. Det blir en interaktiv och utbildande upplevelse, säger Nelson Sommerfeldt.

Bild: Pixabay/schropferoval


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.