Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ—ș Kartan visar var det Ă€r ekonomiskt att satsa pĂ„ egen solkraft

đŸ—ș Kartan visar var det Ă€r ekonomiskt att satsa pĂ„ egen solkraft

En ny karttjÀnst kan visa de ekonomiska förutsÀttningarna för att installera solpaneler pÄ just ditt hus.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Det finns flera olika tjÀnster pÄ nÀtet som kan visa hur mycket solljus ett visst omrÄde fÄr. DessvÀrre ger inte det vanliga konsumenter information om de ekonomiska förutsÀttningarna för att installera solpaneler pÄ det egna taket.

KTH-forskaren Nelson Sommerfeldt har uppmÀrksammat det problemet och tillsammans med bland andra Ida Lemoine frÄn företaget Beteendelabbet har han undersökt vad mÀnniskor behöver veta för att kunna ta bra beslut nÀr det gÀller installation av solpaneler.

Resultatet blev en solkarta som visar förutsÀttningarna för taken pÄ varje hus. Du behöver bara skriva in din adress och Ärsförbrukningen av el sÄ fÄr du en analys av just ditt tak. HÀr fÄr du information om hur mÄnga paneler som det Àr ekonomiskt att installera pÄ taket. Du fÄr ocksÄ veta hur mycket el som panelerna kommer att producera och hur mycket den elen skulle kosta per mÄnad.

Kartorna bygger pĂ„ en ny datormodell som Ă€r utvecklad för att kunna förutse hushĂ„llets elproduktion. Hittills har tvĂ„ företag, TyrĂ©ns och Karlstad Energi, tagit fram solkartor med den nya modellen. Än sĂ„ lĂ€nge finns det kartor för Malmö, Göteborg, SödertĂ€lje, Huddinge och Karlstad.

– TyrĂ©ns och Karlstad Energi har gjort ett mycket bra arbete. I TyrĂ©ns SunEngine har vi anvĂ€nt en sĂ„ kallad Monte Carlo-metod som gör 15 000 simuleringar i en stor analys som tĂ€cker in nĂ€stan alla tĂ€nkbara scenarier och resultat. Karlstad Energi anvĂ€nder ett annat angreppsĂ€tt dĂ€r anvĂ€ndaren fĂ„r dra i reglage och direkt ser vad som hĂ€nder. Det blir en interaktiv och utbildande upplevelse, sĂ€ger Nelson Sommerfeldt.

Bild: Pixabay/schropferoval


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.