Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⚡ Kryptovaluta minskar sin energiförbrukning med över 99 procent

⚡ Kryptovaluta minskar sin energiförbrukning med över 99 procent

Genom att byta metod för hur nya kryptomynt skapas har Ethereum lyckats få ner blockkedjans energiförbrukning drastiskt.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Blockkedjan Ethereum har genomfört en ändring som gör att det krävs 99,95 procent mindre energi att producera ny ETH, som dess kryptovaluta heter. Det innebär att den totala energiförbrukningen för att producera ny ETH ligger nu på 0,01 TWh per år. Innan ändringen låg ETH:s energiförbrukning på 112 TWh per år.

Som jämförelse kan vi också nämna att Ethereum Foundation, som ligger bakom Ethereum, uppskattar att den största kryptovalutan, Bitcoin, har en förbrukning på 200 TWh per år medan Youtubes servrar gör av med 244 TWh varje år.

Rent tekniskt går ändringen ut på att Ethereum har gått från att bygga på proof-of-work till att använda proof-of-stake.

Enkelt uttryckt kan vi säga att proof-of-work går ut på att låta datorer köra algoritmer för att lista ut ett jättestort tal. Den som hittar rätt tal först får kryptomynt som belöning. För att lyckas få några mynt krävs enorm beräkningsförmåga, vilket innebär massor med datorkraft som i sin tur behöver enormt mycket el.

Proof-of-stake å andra sidan bygger på att de som redan har ETH ”lånar ut” kryptomynt. När nya mynt ska skapas lottas de ut bland de som satsat mynt tidigare. Det minskar behovet av datorkraft för att skapa nya mynt drastiskt och gör att ETH nu blivit betydligt mer miljövänligt.

⛏️ Allt du behöver veta om bitcoin-brytning
Bitcoin-nätverket ändrar spelreglerna för hur ett monetärt system kan fungera och hur man bygger förtroende för det. Hela systemet är centrerat kring Bitcoin-brytning. Vi går igenom allt du behöver veta.
💸 E-kronan rycker närmare
Elektroniska betalningar är effektiva när det gäller att ta itu med både penningtvätt och terrorism. Md Motiur Rahman skriver om lanseringen av den svenska e-kronan som rycker allt närmare...

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.