Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
💾 E-kronan rycker nĂ€rmare

💾 E-kronan rycker nĂ€rmare

Elektroniska betalningar Àr effektiva nÀr det gÀller att ta itu med bÄde penningtvÀtt och terrorism. Md Motiur Rahman skriver om lanseringen av den svenska e-kronan som rycker allt nÀrmare...

Md Motiur Rahman
Md Motiur Rahman

Dela artikeln

I takt med att anvÀndningen av kryptovalutor ökar, fortsÀtter anvÀndningen av kontanter som betalningsform att minska. Samtidigt sÄ vÀxer intresset för blockchain-teknik och elektroniska pengar stadigt.

Allt fler regeringar börjar inse fördelarna med elektroniska betalningar. Digitala valutor erbjuder en oövertrÀffad effektivitetsnivÄ, sÀrskilt nÀr det kommer till att hantera fenomen som terrorismfinansiering och penningtvÀtt. Redan 2017 tog regeringen de första stegen mot att lansera den första statliga digitala valutan i och med introduceringen av e-kronan.

Kommer e-kronan att innebÀra slutet pÄ spargrissparandet?

Vad Àr e-krona?

E-kronan Àr en digital valuta som lanserades av Sveriges Riksbank 2017. Enligt centralbanken syftar e-valutan till att sÀkerstÀlla och upprÀtthÄlla förtroendet för det monetÀra systemet.

E-kronan Àr byggd pÄ en blockkedja som liknar vilken annan kryptovaluta som helst, men medan kryptovalutor vanligtvis körs pÄ ett decentraliserat nÀtverk av noder, sÄ Àgs och förvaltas e-kronans blockkedja av Riksbanken. PÄ grund av detta sÄ finns det inget behov av att bryta e-kronor som man gör med en kryptovaluta som Bitcoin. Regeringen hÀvdar att e-kronan dÀrmed kommer att ha en mer "stabil utveckling av sin köpkraft" Àn vad Bitcoin har.

Efter att ha analyserat de tekniska lösningarna sÄ har Riksbanken, som Àr den aktör i Sverige som har monopol pÄ att utfÀrda giltiga mynt och sedlar, valt att satsa pÄ e-kronan som ett alternativ till kommersiella valutor.

Allteftersom samhÀllet fortsÀtter att anamma sig digitala valutor kommer e-kronan bli det naturliga betalningsmedlet.

Vad Àr nÀsta steg för e-kronan?

Hittills har e-kronan endast funnits som ett pilotprojekt inom Riksbanken. Planer pÄgÄr dock för att bredda projektet och ta det till nÀsta fas som omfattar partnerskap med andra privata banker som vill utfÀrda statliga digitala pengar.

I takt med att vÀrlden nÀrmar sig en framtid dÀr digitala betalningar Àr normen, har Riksbanken lovat att fortsÀtta utreda behovet av e-kronan och den övergripande effekten pÄ svensk ekonomi. Det betyder bland annat att man fortsÀtter undersöka behovet av förÀndringar i svensk lagstiftning och att ett team kommer att testa den tekniska lösningen och jÀmföra framtida tekniska möjligheter för e-kronan.

En rapport frÄn regeringen pekar pÄ hur den svenska betalmarknaden drivs helt av privata aktörer koncentrerade till ett litet antal kommersiella aktörer och betaltjÀnster. Regeringen ser e-kronan som en möjlighet att ge medborgarna en digital betalningslösning som Àr mindre kÀnslig för marknadens ekonomiska stötvÄgor.

Sverige - en av de djÀrvare valutaaktörerna

Trots den ökande populariteten för kryptovalutor och deras uppenbara anvÀndbarhet för att formulera robusta och moderna monetÀra system, har fÄ lÀnder hittills, förutom Sverige, Kina och Bahamas tagit detta djÀrva steg.

Även om e-kronan fortfarande Ă€r i sin pilotfas, sĂ„ innebĂ€r övergĂ„ngen som nu initieras med partnerskap med andra banker och privata betallösningsleverantörer att en offentlig lansering av e-kronan rycker allt nĂ€rmare.

💾 Afrika lanserar sina första digitala valutor
Sedan millennieskiftet har flera afrikanska lÀnder tagit stora kliv mot digitalisering. TvÄ lÀnder introducerar nu officiella digitala valutor och fler kommer att följa.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.