Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌍 IKEA:s Ă€garbolag investerar ytterligare 6 miljarder i hĂ„llbarhet

🌍 IKEA:s Ă€garbolag investerar ytterligare 6 miljarder i hĂ„llbarhet

Storföretagen kan verkligen göra skillnad om de bara bestÀmmer sig. IKEA storsatsar pÄ hÄllbarhetsinvesteringar för att nÄ mÄlet att bli klimatpositivt 2030.

Christian von Essen
Christian von Essen

Dela artikeln

Det rÄder en allt mer samstÀmmig uppfattning i klimatdebatten: vÄra egna handlingar kan göra skillnad och politiken kan jobba med piska och morot - men nÀr det gÀller storskalig grön omstÀllning Àr det nÀringslivet som mÄste ta tÀten.

Ur ett svenskt perspektiv Àr det dÀrför glÀdjande att ett flaggskepp som IKEA tar hÄllbarhet pÄ allvar. Bolaget har som mÄlsÀttning att bli klimatpositivt till Är 2030, alltsÄ att reducera mer CO2-utslÀpp Àn man skapar.  

IKEA Àgs av Ingka Group, som förutom 374 IKEA-butiker Àven Àger 45 shoppingcenter i 15 lÀnder. Som tredje ben finns Ingka Investment, och det Àr dÀr det stora kapitalet omvandlas till hÄllbara lösningar.

Ingka investerar inte bara i den egna verksamheten, utan gÄr Àven in som partner eller delÀgare i andra företag som driver utvecklingen framÄt. Dessutom Àger man en hel del förnybar energiproduktion: 546 vindkraftverk i 14 lÀnder, tvÄ solcellsparker (med totalt 1,5 miljoner solpaneler), och 920 000 solpaneler som sitter pÄ taken till gruppens varuhus, kontor och lager. MÄlet Àr att uppnÄ 100 procent förnybar energi i verksamheten.

I ett pressmeddelande uppger nu Ingka Group att man har Ätagit sig att investera ytterligare sex miljarder kronor i olika typer av hÄllbarhetsinitiativ - bara under det kommande Äret. Sammantaget innebÀr det att gruppen investerat 40 miljarder kronor i hÄllbarhet.

PS. I min bok Vad hÀnder nu med framtiden? intervjuar jag bland annat Johan Kuylenstierna och Fredrik Wikholm om krisens möjligheter till grön omstÀllning. Kolla in den!


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.