Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
♻️ Gruvavfall ska bli värdefulla mineraler i nytt LKAB-projekt

♻️ Gruvavfall ska bli värdefulla mineraler i nytt LKAB-projekt

Gruvverksamhet påverkar miljön och gruvor är miljöfarlig verksamhet enligt svensk lag. Nu vill LKAB med projektet ReeMAP vända problemet med avfallet till något positivt.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Hybrit, det gemensamma projektet som drivs av Vattenfall, LKAB och SSAB i syfte att producera fossilfritt stål, har fått en hel del uppmärksamhet i media. Färre har hört talas om ReeMAP.

Det här är ett initiativ från LKAB som syftar till att ta tillvara på gruvavfall och använda det till att exempelvis producera mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller, gips, och fluor.

Visste du att gruvor är miljöfarlig verksamhet enligt svensk lag? Gruvorna kan påverka miljön på olika sätt, men först och främst handlar det om utsläpp av metaller och andra ämnen.

All gruvverksamhet orsakar mer eller mindre gruvavfall och de mest betydande kategorierna är: gråberg, anrikningssand och gruvvatten.

I första hand är det sanden som ReeMAP har som mål att omvandla från avfall till produkter. Idag placeras det som inte är järnmalm, som LKAB refererar till som avfallssand, på dammar. Sanden innehåller värdefulla mineraler som fosfor, sällsynta jordartsmetaller och fluor.

Det är en uppskattning att mängden metall i samtliga deponier för anrikningssand skulle kunna ersätta 2013 års malmproduktion i tre till fem år, sen är deponierna tomma, skriver Sveriges geologiska undersökning, SGU, på sin webbplats. Det rör sig alltså om enorma mängder malm och andra material.

ReeMAPs mål är att genom återvinning och förädling av gruvavfall producera:

  • Fosfor: Motsvarande 5 gånger Sveriges behov
  • Sällsynta jordartsmetaller: Motsvarande 30 procent av dagens behov inom EU, upp till 100 procent av specifika REE:er (Rare Earth Elements, eller sällsynta jordartsmetaller)
  • Fluor: För kemiindustri och medicinapplikationer
  • Gips: Som räcker till all byggproduktion i Sverige

Just nu pågår förstudien för ReeMAP. Mellan 2021 och 2027 görs sedan förprojektering, tillstånd, konstruktion. 2027 är målet att komma igång med fullskalig produktion.

SGU: Uppskattning av metallmängder i sandmagasin

Metall

Ton

Järn 52 043 792
Koppar 358 251
Bly 640 349
Zink 1 206 140
Guld 45
Silver 1 845
Antimon 43
Fosfor 1 500 000
Mangan 189 686
Wolfram 2 005
Molybden 1 645
REE 41 000
Arsenik 500

Källa: SGU


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.