Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
⛏ Sällsynta jordartsmetaller – en snabb översikt

⛏ Sällsynta jordartsmetaller – en snabb översikt

Sällsynta jordartsmetaller är ett ord som ofta dyker upp tillsammans med grön teknik. Men vad är det egentligen? Häng med på vår snabba översikt.

Magnus Aschan
Magnus Aschan

Dela artikeln

Sällsynta jordartsmetaller är ett samlingsbegrepp som inkluderar en uppsättning av 17 metaller. De är alla mer eller mindre integrerade i vår moderna livsstil, inte minst i fråga om att producera mer miljövänlig och klimatsmart teknik.

Att kalla de sällsynta är egentligen inte helt korrekt. Dessa metaller är inte särskilt sällsynta i jordskorpan. Men det är sällsynt att hitta en plats där de är tillräckligt koncentrerade för att vara lönsamma att utvinna. Problemet är alltså att de finns i små koncentrationer och är särskilt svåra att extrahera eftersom de smälter in i och liknar andra mineraler i jorden.

Kina är idag helt dominerande gällande produktionen av sällsynta jordartsmetaller och under 2021 ökade landet produktionskvoten med 20 procent. Efterfrågan är enorm.

Det skapar givetvis incitament att hitta nya fyndigheter. 2017 hittade Japan en massiv mängd sällsynta jordarter som är tillräckliga för att tillgodose världens behov i hundratals år och i Sverige finns också stora fyndigheter av vissa av metallerna.

17 sällsynta jordartsmetaller

De sällsynta jordartsmetallerna finns mestadels i andra raden från botten i periodiska systemet. Enligt Rare Earth Technology Alliance, på grund av de ”unika magnetiska, självlysande och elektrokemiska egenskaperna hjälper dessa element att få många tekniker att prestera med minskad vikt, minskade utsläpp och energiförbrukning; eller ge dem högre effektivitet, prestanda, miniatyrisering, hastighet, hållbarhet och termisk stabilitet.”

De sällsynta jordartsmetallerna finns mestadels i andra raden från botten i periodiska systemet. Bild: Julie Deshaies, Shutterstock

I atomordningen är de sällsynta jordarterna följande:

 • Scandium eller Sc (21) – Används i TV-apparater och energisparlampor.
 • Yttrium eller Y (39) – Yttrium är viktigt i den medicinska världen, används i cancerläkemedel, reumatoid artrit-medicin och kirurgiska tillbehör. Det används också i superledare och lasrar.
 • Lantan eller La (57) – Lantan kan användas i kamera- och teleskoplinser, speciella optiska glasögon och infrarött absorberande glas.
 • Cerium eller Ce (58) – Cerium finns i katalysatorer och används för precisionsglaspolering. Det finns också i legeringar, magneter, elektroder och kolbågsbelysning.
 • Praseodymium eller Pr (59) – Är en sällsynt jordartsmetall som används i magneter och höghållfasta metaller.
 • Neodym eller Nd (60) – Många av magneterna runt omkring dig har neodym i sig. Några exempel är högtalare och hörlurar, mikrofoner, datorlagring och magneter i din bil. Det finns också i kraftfulla industriella och militära lasrar. Mineralet är särskilt viktigt för grön teknik. Varje motor i en Toyota Prius kräver till exempel 2,2 kg neodym och batteriet ytterligare 22-33 kg. Vindkraftmagneter kräver 43,2 kilogram neodym per megawatt effekt.
 • Promethium eller Pm (61) – Används i pacemaker, klockor och forskning.
 • Samarium eller Sm (62) – Används i magneter, intravenös cancerstrålningsbehandling och kärnreaktorstyrstavar.
 • Europium eller Eu (63) – Används i färgskärmar och kompakta lysrör.
 • Gadolinium eller Gd (64) – Är viktigt för kärnreaktorskydd, cancerstrålningsbehandlingar samt utrustning för röntgen- och bentäthetsdiagnostisk.
 • Terbium eller Tb (65) – Terbium har liknande användningsområden som Europium men är också mjukt vilket ger unika egenskaper.
 • Dysprosium eller Dy (66) – Dysprosium adderas till andra sällsynta jordartsmagneter för att hjälpa dem att arbeta vid höga temperaturer och används för datalagring, i kärnreaktorer och i energieffektiva fordon.
 • Holmium eller Ho (67) – Holmium används i kärnkraftsstavar, mikrovågor och magnetiska flödeskoncentratorer.
 • Erbium eller Er (68) – Används i fiberoptiska kommunikationsnätverk och lasrar.
 • Thulium eller Tm (69) – Thulium är en annan sällsynt jordartsmetall som används i lasrar.
 • Ytterbium eller Yb (70) – Ytterbium används vid cancerbehandlingar, i rostfritt stål och i seismiska detektionsanordningar.
 • Lutetium eller Lu (71) – Lutetium kan rikta in sig på vissa cancerformer och används vid petroleumraffinering och positronemissionstomografi.
Neodymmagneten är den mest använda typen av sällsynt-jordartsmetall-magnet. Det är en magnet konstruerad av en legering av neodym, järn och bor. Källa: Wikipedia

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.