Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀️ Förvandling av koldioxid till bränsle - med solens hjälp

☀️ Förvandling av koldioxid till bränsle - med solens hjälp

Ett forskarlag vid Lunds Universitet har hittat en ny metod för att fånga upp koldioxid med hjälp av solkraft. Koldioxiden kan sedan användas som bränsle och därmed bidra till att motverka global uppvärmning.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Tidigare har Warp News skrivit om metoder för att rensa atmosfären på koldioxid, bland annat genom ett så kallat artificiellt löv. Ett forskarlag från Lunds Universitet kommer nu med ytterligare en metod - som utnyttjar solkraft.

Den nya metoden använder en kombination av material som absorberar solljus och sedan använder dess energi för att omvandla koldioxid till kolmonoxid. Materialet som används kallas för kovalent organiskt ramverk (COF), och är känt för att ha goda egenskaper för att absorbera solljus. Genom att kombinera COF med något som kallas för katalytiskt komplex, så lyckades man förvandla koldioxid till kolmonoxid utan att tillsätta någon extra energi.

Tönu Pullerits och Kaibo Zheng, som är en del av forskarlaget, hoppas att metoden ska kunna användas i större skala för att suga upp koldioxid från atmosfären. När koldioxiden väl har tagits upp kan den möjligtvis omvandlas till bränsle eller någon annan typ av kemikalie, och således bidra till att motverka den globala uppvärmningen.

Forskarna säger att det är en bra bit kvar innan metoden kan implementeras ordentligt, då stegen efter själva omvandlingen till kolmonoxid behöver forskas på ytterligare. Men det är ett steg i en positiv riktning, och de kommer nu att fortsätta med att förfina metoden.

♻️ Green Tech - Warp News
Green Tech är en viktig del av lösningen på klimatförändringar och andra miljöproblem. Här hittar du till exempel artiklar som handlar om återvinning, vattenrening och teknik som används för att bevara och skydda naturresurser. Här finns också nyheter om Warp Green Tech-programmet.
Här finner du fler nyheter om grön teknologi. 

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.