Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚗 Forskare slopar platina för att göra brĂ€nsleceller prisvĂ€rda

🚗 Forskare slopar platina för att göra brĂ€nsleceller prisvĂ€rda

En ny metod kan leda till betydligt billigare brÀnsleceller. Det kan till och med hjÀlpa till att rena vatten.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

PÄ grund av den vÀxande oron för miljön, allt strÀngare lagstiftning och stigande energipriser ser vi en stÀndigt ökande försÀljning av icke-fossildrivna fordon, sÀrskilt elbilar. För mÄnga Àr dock miljöfordon inte ett realistiskt alternativ pÄ grund av priset.

Priset för elbilar sjunker dock, och kommer snart gÄ under priset för bensinbilar.

💡 Optimist’s Edge: DĂ„ blir elbilar billigare Ă€n bensinbilar
Sju av tio har helt fel om nÀr elbilar blir billigare att köpa Àn bensinbilar och av dessa tror hÀlften att det ALDRIG kommer att hÀnda. Elbilar kommer att köra om bensinbilar nÀr kostnaden för batteriet gör dem billigare att köpa. Vi avslöjar nÀr det hÀr kommer att hÀnda.

VÀtgasbrÀnsleceller Àr en annan metod för att lagra el. Liksom förbrÀnningsdrivlinor kan en vÀtgasmotor snabbt tankas, samtidigt som de enda utslÀppen Àr vatten och brÀnslet finns i överflöd.

FörbehÄllet Àr dock att brÀnsleceller krÀver en katalysator för att framstÀlla el och den katalysator som för nÀrvarande anvÀnds Àr platina. Ett europeiskt team under ledning av forskare frÄn Imperial College of London verkar ha hittat en viktig del av svaret.

— För nĂ€rvarande utgör platina till katalysatorn cirka 60 % av kostnaden för en enskild brĂ€nslecell. För att göra brĂ€nsleceller till ett faktiskt rimligt alternativ till, exempelvis, fossildrivna fordon mĂ„ste vi fĂ„ ner den kostnaden, sĂ€ger huvudforskaren professor Anthony Kucernak.

Deras bedrift ligger i att de har ersatt platina med jÀrn. Deras metod gÄr ut pÄ att dispergera enskilda jÀrnatomer i en elektriskt ledande kolmatris, en metod som i laboratorietester har visat sig prestera i nivÄ med nuvarande teknik.

— Specifikt anvĂ€nde vi en unik syntetisk metod, kallad transmetallering, för att undvika att bilda jĂ€rnkluster under syntesen. Denna process borde vara fördelaktig för andra forskare som vill utveckla en liknande typ av katalysator, sĂ€ger första författaren Dr Asad Mehmood.

UpptÀckten har potential för andra anvÀndningsomrÄden ocksÄ. Det kan till exempel vara möjligt att anvÀnda denna metod för att ersÀtta dyra och potentiellt farliga kemikalier med syre. Detta skulle kunna gynna till exempel vattenrening.

☀ Vind- och solkraft slĂ„r rekord
Vi fÄr nu mer av vÄr el i vÀrlden frÄn sol och vind Àn nÄgonsin och vi har en god chans att bygga ut tillrÀckligt med förnyelsebar el för att klara 1,5-gradersmÄlet.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.