Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Etanolbehandlad jord skyddar vĂ€xter mot torka

đŸŒŸ Etanolbehandlad jord skyddar vĂ€xter mot torka

Ny japansk studie visar att förbehandling av jord med etanol ger vÀxter ett mycket effektivt skydd mot torka. Metoden Àr relativt billig och kan nyttjas för att hjÀlpa vÀxter överleva framtida torrperioder.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Den nÀra framtiden kommer att fortsatt populationsökning vÀrlden över, och IPCC:s rapport visar en betydande risk för brist pÄ markfuktighet; en kombination som riskerar perioder av födobrist till följd av missvÀxt inom jordbruk.

En metod för att motverka detta Àr genom genmodifiering av plantor, sÄ att deras porer tÀpps igen för att undvika att de slÀpper ut vatten som de redan har tagit upp. Metoden Àr dock dyr och tidskrÀvande, och lÀnder med störst behov, till följd av sÀmre ekonomiska möjligheter och större geografisk utsatthet, kan dÀrmed bli de som har sÀmst möjlighet att förebygga missvÀxt.

Ett forskarlag vid RIKEN Center for Sustainable Resource Science, i Japan, har nu kommit ut med en ny studie som testar en annan metod för att förebygga torkan – och den visar oerhört lovande resultat, meddelar institutet pĂ„ sin hemsida.

I studien försÄg man vÀxter med etanol under tre dagar, för att sedan beröva dem pÄ ny vattentillförsel under en period pÄ tvÄ veckor. NÀr de sedan vattnade plantorna igen efter tvÄ veckor sÄ överlevde ungefÀr 75 procent av de ris- och veteplantor som behandlats med etanol. Skillnaden mot den kontrollgrupp som inte fÄtt etanolbehandling var stor, dÀr fÀrre Àn 5 procent av plantorna överlevde.

Hur fungerar det?

Efter att ha bevisat att metoden fungerar, gick studien vidare för att undersöka hur, med hjÀlp av Arabidopsis, en planta vars genom Àr helt kartlagt. Motoaki Seki, ledande forskare i studien, sammanfattar slutsatsen av analysen som en kombination av olika skeenden:

Först och frĂ€mst aktiveras torka-relaterade gener nĂ€r etanolen tillsĂ€tts i jorden, sĂ„ledes har plantorna sitt naturliga försvar aktiverat redan innan torkan faller in. Sedan tĂ€pper vĂ€xterna igen sina klyvöppningar, vilket gör att de kan behĂ„lla det vatten som de redan tagit upp. Utöver det nyttjas vĂ€xterna etanolet för att tillverka olika sockerarter, som de sedan nyttjar för energiupptag – och sĂ„ledes kan fortsĂ€tta genomföra fotosyntes trots bristen pĂ„ ny tillförsel av vatten.

☀ Kalifornien tĂ€cker kanaler med solpaneler för att bekĂ€mpa torka
I Kalifornien lanseras ett pilotprojekt för att tÀcka bevattningskanalerna med solpaneler för att bekÀmpa torkan.
đŸ§Ș Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”
Forskare har skapat en kemisk ”giljotin” som kan bryta ner PFAS-Ă€mnen som annars kan finnas kvar i naturen i hundratals Ă„r.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.