Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 Etanolbehandlad jord skyddar växter mot torka

🌾 Etanolbehandlad jord skyddar växter mot torka

Ny japansk studie visar att förbehandling av jord med etanol ger växter ett mycket effektivt skydd mot torka. Metoden är relativt billig och kan nyttjas för att hjälpa växter överleva framtida torrperioder.

Alexander Engelin
Alexander Engelin

Dela artikeln

Den nära framtiden kommer att fortsatt populationsökning världen över, och IPCC:s rapport visar en betydande risk för brist på markfuktighet; en kombination som riskerar perioder av födobrist till följd av missväxt inom jordbruk.

En metod för att motverka detta är genom genmodifiering av plantor, så att deras porer täpps igen för att undvika att de släpper ut vatten som de redan har tagit upp. Metoden är dock dyr och tidskrävande, och länder med störst behov, till följd av sämre ekonomiska möjligheter och större geografisk utsatthet, kan därmed bli de som har sämst möjlighet att förebygga missväxt.

Ett forskarlag vid RIKEN Center for Sustainable Resource Science, i Japan, har nu kommit ut med en ny studie som testar en annan metod för att förebygga torkan – och den visar oerhört lovande resultat, meddelar institutet på sin hemsida.

I studien försåg man växter med etanol under tre dagar, för att sedan beröva dem på ny vattentillförsel under en period på två veckor. När de sedan vattnade plantorna igen efter två veckor så överlevde ungefär 75 procent av de ris- och veteplantor som behandlats med etanol. Skillnaden mot den kontrollgrupp som inte fått etanolbehandling var stor, där färre än 5 procent av plantorna överlevde.

Hur fungerar det?

Efter att ha bevisat att metoden fungerar, gick studien vidare för att undersöka hur, med hjälp av Arabidopsis, en planta vars genom är helt kartlagt. Motoaki Seki, ledande forskare i studien, sammanfattar slutsatsen av analysen som en kombination av olika skeenden:

Först och främst aktiveras torka-relaterade gener när etanolen tillsätts i jorden, således har plantorna sitt naturliga försvar aktiverat redan innan torkan faller in. Sedan täpper växterna igen sina klyvöppningar, vilket gör att de kan behålla det vatten som de redan tagit upp. Utöver det nyttjas växterna etanolet för att tillverka olika sockerarter, som de sedan nyttjar för energiupptag – och således kan fortsätta genomföra fotosyntes trots bristen på ny tillförsel av vatten.

☀️ Kalifornien täcker kanaler med solpaneler för att bekämpa torka
I Kalifornien lanseras ett pilotprojekt för att täcka bevattningskanalerna med solpaneler för att bekämpa torkan.
🧪 Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”
Forskare har skapat en kemisk ”giljotin” som kan bryta ner PFAS-ämnen som annars kan finnas kvar i naturen i hundratals år.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.