Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🧪 Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”

🧪 Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”

Forskare har skapat en kemisk ”giljotin” som kan bryta ner PFAS-ämnen som annars kan finnas kvar i naturen i hundratals år.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

PFAS är ett samlingsnamn på kemikalier som används i allt från stekpannor och funktionskläder till skidvalla och brandskum. Exakt hur farligt det är att få i sig PFAS är inte helt klart, men rekommendationen är att få i sig så lite som möjligt av dessa ämnen.

Det är nu inte helt lätt i och med att de finns i så många produkter samt att de är väldigt långlivade. De är något av en ”evighetskemikalie” som kan finnas kvar i naturen i upp till 1 000 år.

Men nu har forskare vid UCLA och Northwestern University i USA hittat ett sätt att enkelt bryta ner PFAS. De har lyckats utveckla en metod där de använder vanliga, billiga och miljövänliga lösningsmedel som kan bryta ner PFAS när dessa ämnen värms upp till 80–120 grader.

Enkelt uttryckt kan vi säga att forskarna hittade en kombination av lösningsmedel och temperatur som gjorde att PFAS-ämnena ”halshöggs”. När ämnena delades upp i två delar reagerade de mycket enklare med andra ämnen som då kunde bryta ner PFAS utan att bilda några farliga restprodukter.

Hittills har forskarna bara hunnit testa metoden på tio PFAS-ämnen, men de räknar med att den ska fungera på många fler PFAS-ämnen eftersom många är sårbara om de delas upp i två delar.

I och med att metoden bygger på billiga existerande produkter och en rätt beskedlig uppvärmning hoppas forskarna att den ska kunna användas i reningsverk för att bryta ner stora mängder PFAS som annars skulle hamna i vårt dricksvatten eller på andra ställen i naturen.

Läs hela studien här.

💧 Forskare hittar sätt att bryta ner ”evighetskemikalie” i vatten
Genom att hetta upp vatten under högt tryck går det att bryta ned PFAS-ämnen som annars inte bryts ner i naturen.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.