Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸ§Ș Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”

đŸ§Ș Enkel metod kan eliminera skadliga ”evighetskemikalier”

Forskare har skapat en kemisk ”giljotin” som kan bryta ner PFAS-Ă€mnen som annars kan finnas kvar i naturen i hundratals Ă„r.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

PFAS Àr ett samlingsnamn pÄ kemikalier som anvÀnds i allt frÄn stekpannor och funktionsklÀder till skidvalla och brandskum. Exakt hur farligt det Àr att fÄ i sig PFAS Àr inte helt klart, men rekommendationen Àr att fÄ i sig sÄ lite som möjligt av dessa Àmnen.

Det Ă€r nu inte helt lĂ€tt i och med att de finns i sĂ„ mĂ„nga produkter samt att de Ă€r vĂ€ldigt lĂ„nglivade. De Ă€r nĂ„got av en ”evighetskemikalie” som kan finnas kvar i naturen i upp till 1 000 Ă„r.

Men nu har forskare vid UCLA och Northwestern University i USA hittat ett sĂ€tt att enkelt bryta ner PFAS. De har lyckats utveckla en metod dĂ€r de anvĂ€nder vanliga, billiga och miljövĂ€nliga lösningsmedel som kan bryta ner PFAS nĂ€r dessa Ă€mnen vĂ€rms upp till 80–120 grader.

Enkelt uttryckt kan vi sĂ€ga att forskarna hittade en kombination av lösningsmedel och temperatur som gjorde att PFAS-Ă€mnena ”halshöggs”. NĂ€r Ă€mnena delades upp i tvĂ„ delar reagerade de mycket enklare med andra Ă€mnen som dĂ„ kunde bryta ner PFAS utan att bilda nĂ„gra farliga restprodukter.

Hittills har forskarna bara hunnit testa metoden pÄ tio PFAS-Àmnen, men de rÀknar med att den ska fungera pÄ mÄnga fler PFAS-Àmnen eftersom mÄnga Àr sÄrbara om de delas upp i tvÄ delar.

I och med att metoden bygger pÄ billiga existerande produkter och en rÀtt beskedlig uppvÀrmning hoppas forskarna att den ska kunna anvÀndas i reningsverk för att bryta ner stora mÀngder PFAS som annars skulle hamna i vÄrt dricksvatten eller pÄ andra stÀllen i naturen.

LÀs hela studien hÀr.

💧 Forskare hittar sĂ€tt att bryta ner ”evighetskemikalie” i vatten
Genom att hetta upp vatten under högt tryck gÄr det att bryta ned PFAS-Àmnen som annars inte bryts ner i naturen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.