Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒČ En interaktiv karta visar bĂ€sta platserna att Ă„terplantera skog

đŸŒČ En interaktiv karta visar bĂ€sta platserna att Ă„terplantera skog

En karta visar var det finns möjlighet att Äterplantera skog i USA och i vilka omrÄden de största möjligheterna till miljövinster finns.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Avskogningen har börjat minska och vi ser nu att skog Äterplanteras pÄ allt fler platser. Men alla omrÄden Àr inte lika lÀmpliga för att plantera skog. För att underlÀtta beslutet av var Äterplantering av skog kan göra mest nytta har forskare i USA skapat en interaktiv karta.

– Ofta sĂ„ finns redan informationen vi behöver för att kunna fatta vĂ€lgrundade beslut om var vi kan Ă„terplantera skog. Den Ă€r bara spridd pĂ„ mĂ„nga olika stĂ€llen, sĂ€ger Susan Cook-Patton pĂ„ Nature Conservancy och en av forskarna bakom kartan i ett pressmeddelande.

Forskarna har samlat in all denna information och kan nu alltsÄ presentera den i en interaktiv karta. Kartan kallas Reforestation Hub och visar hur mycket potentiell areal det finns överallt i USA för att Äterplantera skog. Arealen delas sedan upp i olika typer av mark. Det kan vara vÄtmarker, oanvÀnda Äkrar, Àngar, öppna ytor i stÀder med mera.

Vissa av dessa, som odlingsbar mark och vÄtmarker kanske vi vill spara medan Àngar och öppna ytor i stÀderna kan ge stora miljövinster om vi planterar skog dÀr. I de flesta fall har det vuxit skog dÀr innan mÀnniskan avverkade den sÄ trÀden bör vÀxa bra dÀr.

De allra intressantaste omrÄdena Àr de som idag anvÀnds som betesmark. De tÀcker stora arealer och om vi kan fÄ ner antalet betande djur sÄ minskar vi utslÀppen frÄn djuren samtidigt som de Äterplanterade trÀden kan fÄnga in koldioxid.

Totalt rÀknar forskarna bakom Reforestation Hub att det skulle gÄ att Äterplantera 68 miljarder trÀd i USA. De skulle dÄ fÄnga upp 333 miljoner ton koldioxid varje Är. Det motsvarar utslÀppen frÄn 72 miljoner bilar.

Speciellt i sydöstra USA finns det stora möjligheter till Äterplantering av skog.

– Det hĂ€r Ă€r en region dĂ€r vi kan fĂ„nga mycket koldioxid till lĂ„g kostnad och dĂ€r det finns goda möjligheter att samtidigt öka den biologiska mĂ„ngfalden och höja vattenkvaliteten, sĂ€ger Susan Cook-Patton.

LÀs mer om vetenskapen bakom kartan hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.