Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌋 Drönare ska hjĂ€lpa oss förutsĂ€ga vulkanutbrott

🌋 Drönare ska hjĂ€lpa oss förutsĂ€ga vulkanutbrott

Specialmodifierade drönare gör det möjligt att mÀta koldioxiden som avlÀgsna vulkaner slÀpper ut och dÀrmed fÄ bÀttre prognoser för nÀr ett utbrott kan vara pÄ vÀg.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Ett internationellt forskarlag har utvecklat en metod för att fÄ bÀttre prognoser om nÀr ett vulkanutbrott kan vara pÄ gÄng genom att anvÀnda speciella drönare. Det speciella med drönarna Àr att de försetts med kÀnsliga gassensorer och spektrometrar samt att de kan flyga flera kilometer bort frÄn drönarpilotens position.

Den kombinationen gör det möjligt för forskarna att göra mÀtningar direkt över vÀldigt svÄrtillgÀngliga vulkaner. Att komma nÀra vulkanen Àr viktigt eftersom det annars kan vara svÄrt att avgöra vad som kommer frÄn vulkanen och hur mycket av koldioxiden som finns naturligt i atmosfÀren i omrÄdet.

Drönarna som forskarna modifierat har nu testats och klarar av att flyga sex kilometer bort frÄn dÀr drönarpiloten befinner sig. De klarar Àven att flyga pÄ en höjd av tvÄ kilometer. Det rÀcker för att de ska kunna anvÀndas vid mÄnga av vÀrldens svÄrtillgÀngliga vulkaner.

Den första vulkanen som forskarna undersökt med den hÀr metoden Àr Manam. Den ligger pÄ en ö i Papua Nya Guinea. NÀr Manam fick ett utbrott 2004 fick 4 000 personer fly hals över huvud. I framtiden ska befolkningen nu kunna fÄ mer förvarning.

Manam Àr den första vulkanen som undersökts med de nya drönarna. Foto: Emma Liu/ABOVE

– För tio Ă„r sedan hade vi bara kunnat titta och gissa vad Manams koldioxidutslĂ€pp var, sĂ€ger professor Alessandro Aiuppa vid Palermos universitet och medförfattare till studien.

Forskarna har Àven samlat in pengar sÄ att lokalbefolkningen har fÄtt rÄd att köpa datorer, solpaneler och annan utrustning som ger dem bÀttre möjligheter att kommunicera med fastlandet. Dessutom har personal pÄ Rabaul Volcanological Observatory pÄ Papua Nya Guinea fÄtt utbildning i att flyga drönarna.

Förutom att metoden hjÀlper forskare att förutsÀga vulkanutbrott ger det ocksÄ klimatforskare bÀttre data. Hur vulkaner slÀpper ut koldioxid kan ge oss bÀttre kunskap om hur koldioxiden transporteras under jordytan.

– Vi ville kvantifiera koldioxidutslĂ€ppen frĂ„n denna vĂ€ldigt stora kĂ€lla till utslĂ€pp. Vi har vĂ€ldigt lite data nĂ€r det gĂ€ller profilen av kolisotoper som kan visa om kĂ€llan till koldioxiden ligger i jordskorpan, manteln eller i sediment. Vi vill veta var kolet kommer ifrĂ„n, sĂ€ger professor Tobias Fischer vid University of New Mexico och medförfattare till studien.

LÀs hela studien hÀr.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.