Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
☀ Britterna satsar på rymdbaserad solenergi - kan vara på plats 2035

☀ Britterna satsar på rymdbaserad solenergi - kan vara på plats 2035

Ett femtiotal organisationer gör gemensam sak för att säkra kostnadseffektiv och pålitlig förnybar energi.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

En viktig del i den gröna omställningen är att få fram tillräckligt med el för att fasa ut fossil energi. Det finns dock nackdelar med var och en av de traditionella förnybara energikällorna. Vind-, vatten- och solkraft är alla beroende av väder och två av de ovannämnda förändrar miljön, antingen estetiskt eller vad gäller djurliv.

🛰 Militärprojekt tar oss närmare rymdbaserad solenergi
USA:s militär vill förbättra sin rörlighet och minska sårbarheten i krigsområden. Detta önskemål kan på sikt få stor betydelse för hela den gröna omställningen på jorden.

Ett sätt att kringgå dessa problem som vi tidigare har skrivit om är rymdbaserad solenergi. Tekniken skulle kunna ge kontinuerlig och ren energi med mycket lägre markanvändning än nuvarande teknik. USA:s militär satsar nu på tekniken för att förenkla logistiken i fientligt territorium.

Det verkar nu som att de inte är ensamma om att eftersträva den lovande lösningen. Space Energy Initiative består för närvarande av femtio deltagare, inklusive universitet och företag som strävar efter att ta sig an just denna utmaning.

— Att uppnå nettonollutsläpp är otroligt viktigt men innebär enorma utmaningar, och vi måste snarast utveckla denna typ av ambitiös energiteknik om vi ska uppnå en hållbar framtid med ren energi. Vi välkomnar varmt regeringens vision och stöd för att etablera Storbritannien som en av de ledande nationerna som utvecklar rymdbaserad solkraft. Vi ser fram emot att samarbeta nära med regeringen och med internationella partner för att omvandla denna vision till praktisk verklighet inom de kommande två decennierna, säger Martin Soltau, medordförande för Space Energy Initiative.

Space Energy Initiative har nu formulerat en plan baserad på en ingenjörsstudie beställd av den brittiska regeringen och utförd av Frazer-Nash. Denna 12-årsplan syftar till att ha en demonstrator i omloppsbana senast 2035.

Soltau sa vid en rymdkonferens nyligen att tekniken för att göra rymdbaserade solcellsanläggningar redan finns och att den största utmaningen är skalan. Med all rätt, då demonstratorn kommer vara kilometerstor och generera 3,4 GW.

Energin ska överföras med hjälp av RF-mikrovågsstrålning, en teknik som kan överföra 85 procent av den genererade energin till marken. Om det lyckas är förhoppningarna att skapa hela konstellationer av dessa satelliter.

⛽Nytt drivmedel kan ge grönare rymdfärder
Elbilar och rymd är heta ämnen. Forskare från University of California har blandat båda för att skapa ett raketbränsle som är ren optimism.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.