Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🛰 MilitĂ€rprojekt tar oss nĂ€rmare rymdbaserad solenergi

🛰 MilitĂ€rprojekt tar oss nĂ€rmare rymdbaserad solenergi

USA:s militÀr vill förbÀttra sin rörlighet och minska sÄrbarheten i krigsomrÄden. Detta önskemÄl kan pÄ sikt fÄ stor betydelse för hela den gröna omstÀllningen pÄ jorden.

Jakob Holgersson
Jakob Holgersson

Dela artikeln

Klimatkrisen Àr ett hÀgrande hot som de flesta lÀnder och mÄnga företag försöker lösa genom en uppsjö av olika ÄtgÀrder. En möjligt överraskande föresprÄkare för förnybar energi Àr USA:s militÀr.

Den 21 december delade Air Force Research Laboratory information om framstegen i deras Space Solar Power Incremental Demonstrations and Research (SSPIDR)-projekt, som bedrivs tillsammans med Northrop Grumman. I korthet Àr tanken att solpaneler i rymden ska kunna strÄla ner energi till jorden för att driva fordon och utrustning pÄ marken.

Elektrifiering av stridsvagnar och andra markfordon mÄ inte vara genomförbara alternativ för nÀrvarande, men tekniken Àr redan relevant eftersom massor av avancerad utrustning Àr beroende av fossildrivna generatorer för att fungera. För att underlÀtta driften av nÀmnda utrustning mÄste idag sÄrbara konvojer korsa fientligt territorium för att tillgÀngliggöra de nödvÀndiga brÀnslena. SSPIDR syftar till att vara en effektiv lösning pÄ detta problem.

—Vi hjĂ€lper till att tillhandahĂ„lla en banbrytande förmĂ„ga som kan ge en strategisk fördel för vĂ„ra styrkor runt om i vĂ€rlden, sĂ€ger Jay Patel, vice VD, affĂ€rsenhet för fjĂ€rranalysprogram, Northrop Grumman.

De har utvecklat en solpanel de vill benÀmna som sandwich-platta. Den bestÄr av tvÄ lager, det första Àr en panel som bestÄr av högeffektiva fotovoltaiska (PV) celler som samlar in solenergi, som sedan överförs till det andra lagret, bestÄende av komponenter som gör att solenergi kan omvandlas till radiofrekvens (RF) och strÄlformning. Det Àr denna teknik som nyligen framgÄngsrikt testades pÄ jorden.

—Den framgĂ„ngsrika omvandlingen av solljus till RF-energi i en lĂ€tt och skalbar arkitektur Ă€r ett betydande steg framĂ„t i att leverera de tekniska byggstenarna för att uppnĂ„ Arachne-uppdraget, sĂ€ger Patel.

Det framgÄngsrika testet pÄ jorden Àr uppmuntrande, och fullstÀndiga tester av panelerna och tillhörande system kommer att genomföras 2025, dÄ Arachne-flyget kommer att Àga rum.

Som har varit fallet med annan teknik tidigare, dÀribland GPS, bÀrbara datorer och till och med driftsÀkra flygplan, kan detta vara frÄga om en militÀr satsning som förÀndrar samhÀllet och gynnar mÀnskligheten som helhet.


FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.