Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🚏 Afrika introducerar sin första elbuss

🚏 Afrika introducerar sin första elbuss

Elfordon är framtiden med många fördelar utöver bara miljön. Svensk-kenyanska Opibus ser ingen anledning till att Afrika inte ska hänga med i utvecklingen.

Khumbu Muleya
Khumbu Muleya

Dela artikeln

Som en del av sina ansträngningar till ren energi har Kenya introducerat den första helelektriska bussen som någonsin utvecklats i Afrika. Den första modellen kommer att lanseras på marknaden i mitten av detta år.

Enligt bussens utvecklare, Opibus, som är ett svensk-kenyanskt teknikföretag, är underhållskostnaden för bussen 80 procent lägre jämfört med traditionella dieselbussar.

— Den här bussen kommer att kosta betydligt mindre än att importera färdigbyggda elbussar. Men den har också överlägsen prestanda jämfört med sin dieselmotsvarighet. Med installationen av en kraftfull motor har bussen maximalt vridmoment som förbättrar prestandan samtidigt som föraren kan accelerera mer följsamt. Dessutom, eftersom elbussen inte har en förbränningsmotor eller manuella växellådor, finns det ingen olja, filter eller packningar som behöver bytas, menar Opibus.

Opibus indikerade att den totala driftskostnaden för bussen är 50 procent lägre jämfört med den för konventionella bussar som är känsliga för de ständigt stigande dieselpriserna.

Bussbolaget rapporterade också att utplaceringen av elbussarna till en början kommer att begränsas i stadsnära områden runt Nairobi Metropolitan, tillsammans med en affärsmodell som gör det möjligt för operatörer att spara från dag ett och att planer var på gång för att sätta upp laddningspunkter som omfattar en blandning av AC (långsam) och DC (snabb) laddare kommer att installeras.

Med snabbladdare indikerade Opibus att elbussarna kommer att vara fulladdade inom en timme, vilket möjliggör sömlös drift.

Afrika gör för närvarande framsteg för att ta till sig ren energi i sina strävanden att öka produktionen och sänka produktionskostnaderna inom tillverkningssektorn samt för att bekämpa klimatförändringarna.


Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.