Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Ny variant av vete kan klara extremvĂ€rme och torka

đŸŒŸ Ny variant av vete kan klara extremvĂ€rme och torka

En korsning mellan vanligt durumvete och en vild slÀkting till plantan har gett en ny variant som kan klara förhÄllanden som slÄr ut dagens variant av durumvete.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den ideella organisationen Crop Trust har tagit fram en ny variant av durumvete som ska ge bra skördar dÀr vanligt durumvete gÄr under av vÀrme och torka, rapporterar The Guardian.

Den nya varianten, som kallas Jabal, Àr en korsning mellan vanligt durumvete och en vild slÀkting till vetet som vÀxer i torra regioner i Syrien. I tester har Jabal fungerat bra under extrema förhÄllanden dÀr andra spannmÄl gick under.

”MĂ„nga bönder sa att det var kĂ€rlek vid första ögonkastet nĂ€r de sĂ„g Jabal stĂ„ende frodigt medan alla andra varianter dog i torkan”, sĂ€ger Filippo Bassi, en av forskarna bakom den nya varianten, i en kommentar till The Guardian.

Forskarna rÀknar med ett varianten ska fungera lika bra i större skala. Det nya vetet ska ocksÄ snart börja odlas kommersiellt i Marocko som för nÀrvarande lider av den vÀrsta torkan pÄ 40 Är och dÀr skördarna har minskat med 70 procent.

Jabal Àr en del i Crop Trusts Wild Relatives-projekt som syftar till att fÄ bönder runt om vÀrlden att anvÀnda mer genetiskt diversifierade grödor. MÄlet Àr att vÀrldens livsmedelsförsörjning inte ska bero helt pÄ ett litet antal varianter som kan vara vÀldigt kÀnsliga för förÀndringar i förhÄllanden som extremhetta, torka eller kraftigt ökad nederbörd.

🍚 Superris ger 40 procent större skördar
Genom att kopiera en enda gen i en risplanta gÄr det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.
đŸŒŸ Ändrad foderproduktion kan ge en miljard mĂ€nniskor mat
Genom att lÄta djur Àta restprodukter frÄn skörd och biprodukter till livsmedelsproduktion i stÀllet för spannmÄl kan mÄnga fler mÀnniskor fÄ mat för dagen.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.