Toppen! Nu är du prenumerant på Warp News
Härligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgång till Warp News
Varmt välkommen tillbaka! Du är nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation är nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
🌾 Ny variant av vete kan klara extremvärme och torka

🌾 Ny variant av vete kan klara extremvärme och torka

En korsning mellan vanligt durumvete och en vild släkting till plantan har gett en ny variant som kan klara förhållanden som slår ut dagens variant av durumvete.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

Den ideella organisationen Crop Trust har tagit fram en ny variant av durumvete som ska ge bra skördar där vanligt durumvete går under av värme och torka, rapporterar The Guardian.

Den nya varianten, som kallas Jabal, är en korsning mellan vanligt durumvete och en vild släkting till vetet som växer i torra regioner i Syrien. I tester har Jabal fungerat bra under extrema förhållanden där andra spannmål gick under.

”Många bönder sa att det var kärlek vid första ögonkastet när de såg Jabal stående frodigt medan alla andra varianter dog i torkan”, säger Filippo Bassi, en av forskarna bakom den nya varianten, i en kommentar till The Guardian.

Forskarna räknar med ett varianten ska fungera lika bra i större skala. Det nya vetet ska också snart börja odlas kommersiellt i Marocko som för närvarande lider av den värsta torkan på 40 år och där skördarna har minskat med 70 procent.

Jabal är en del i Crop Trusts Wild Relatives-projekt som syftar till att få bönder runt om världen att använda mer genetiskt diversifierade grödor. Målet är att världens livsmedelsförsörjning inte ska bero helt på ett litet antal varianter som kan vara väldigt känsliga för förändringar i förhållanden som extremhetta, torka eller kraftigt ökad nederbörd.

🍚 Superris ger 40 procent större skördar
Genom att kopiera en enda gen i en risplanta går det att öka skördarna och minska behovet av konstgödsel betydligt.
🌾 Ändrad foderproduktion kan ge en miljard människor mat
Genom att låta djur äta restprodukter från skörd och biprodukter till livsmedelsproduktion i stället för spannmål kan många fler människor få mat för dagen.

Få ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekräftar jag att jag har läst och godkänner personuppgifter och cookies policy.