Toppen! Nu Àr du prenumerant pÄ Warp News
HÀrligt! Genomför ditt köp i kassan för full tillgÄng till Warp News
Varmt vÀlkommen tillbaka! Du Àr nu inloggad.
Tack! Kolla din inkorg för att aktivera ditt konto.
Klart! Din faktureringsinformation Àr nu uppdaterad.
Uppdateringen av faktureringsinformationen misslyckades.
đŸŒŸ Ändrad foderproduktion kan ge en miljard mĂ€nniskor mat

đŸŒŸ Ändrad foderproduktion kan ge en miljard mĂ€nniskor mat

Genom att lÄta djur Àta restprodukter frÄn skörd och biprodukter till livsmedelsproduktion i stÀllet för spannmÄl kan mÄnga fler mÀnniskor fÄ mat för dagen.

Kent Olofsson
Kent Olofsson

Dela artikeln

UngefÀr en tredjedel av jordens spannmÄlsproduktion och en fjÀrdedel av all fÄngad fisk anvÀnds idag som djurfoder. Det hÀr Àr spannmÄl som skulle kunna föda mÄnga mÀnniskor i stÀllet om vi bara genomförde en del förÀndringar i hur vi producerar djurfoder menar en forskargrupp.

”Dessa förĂ€ndringar skulle öka den globala matförsörjningen avsevĂ€rt, ge kalorier till upp till 13 procent fler mĂ€nniskor utan att krĂ€va nĂ„gon ökning av naturresursanvĂ€ndningen eller nĂ„gra större kostförĂ€ndringar", sĂ€ger Max Troell, docent vid Stockholms universitet och medlem i forskargruppen.

Forskarna analyserade hela flödet av mat och foder, inklusive biprodukter och rester, genom det globala livsmedelsproduktionssystemet. Analysen hjÀlpte sedan forskarna att upptÀcka sÀtt att ersÀtta dagens foder med produkter som i stÀllet bygger pÄ biprodukter frÄn livsmedelssystemet som sockerbetor eller citrusmassa.

Enligt forskarna kan det resultera i att 10–26 procent av den totala spannmĂ„lsproduktionen och 17 miljoner ton fisk gĂ„r frĂ„n att anvĂ€ndas som djurfoder till att bli mĂ€nniskoföda. Det innebĂ€r att vinsterna i livsmedelsförsörjningen blir 6–13 procent i termer av kaloriinnehĂ„ll och 9–15 procent i form av proteininnehĂ„ll.

”Det lĂ„ter kanske inte sĂ„ mycket, men det Ă€r mat för upp till en miljard mĂ€nniskor”, sĂ€ger Vilma Sandström, forskare vid Aaltos universitet och studiens huvudförfattare.

LÀs hela studien hÀr.

🐟 Enkel förbĂ€ttring ger mycket mer mat frĂ„n all fĂ„ngad fisk
Genom att sortera fiskens olika delar pÄ ett bÀttre sÀtt och doppa de delar som snabbt hÀrsknar i en speciell lösning gÄr det att utnyttja mycket mer av fÄngade fiskar Àn vi gör idag.
đŸ„© Svampprotein kan halvera avskogningen
Om vi ersÀtter en del av nötköttet vi Àter idag med svampprotein kan vi fÄr ner koldioxidutslÀppen och halvera avskogningen fram till 2050.

FĂ„ ett gratis veckobrev med
faktabaserade optimistiska nyheter


Genom att prenumerera bekrÀftar jag att jag har lÀst och godkÀnner personuppgifter och cookies policy.